Human Rights Watch şi Amnesty International cer autorizarea manifestaţiilor în Arabia Saudită
Ministerul saudit de Interne a subliniat, sâmbătă, că legile regatului interzic „în mod categoric orice forme de manifestaţie, marş sau protest”.
Pe Facebook circulă un apel pentru o „Zi a revoluţiei”, la 11 martie, cu scopul de a cere „eliberarea deţinuţilor politici” şi „libertate de exprimare şi de întrunire”.
Într-un comunicat, ONG-ul Human Rights Watch a cerut autorităţilor saudite să „revină asupra deciziei de a interzice manifestaţiile paşnice”.
„Interzicând orice (formă de) protest, liderii saudiţi le transmit compatrioţilor lor că nu sunt cetăţeni deplini şi că nu au dreptul să participe la viaţa publică”, a apreciat Sarah Leah Whitson, directorul pentru Orientul Mijlociu al organizaţiei.
Amnesty International a cerut, de asemenea, autorităţilor să „garanteze dreptul la întrunire”, transmiţându-le că sunt „obligate, confrom legislaţiei internaţionale, să permită (organizarea de) proteste paşnice”.
Autorităţile „trebuie să pună, imediat, capăt acestor restricţii scandaloase”, a adăugat Philip Luther, adjunctul directorului organizaţiei pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.
Statele Unite au afirmat, luni, că dreptul de a manifesta trebuie să fie respectat peste tot, „inclusiv în Arabia Saudită”.
Human Rights Watch a cerut, în plus, eliberarea celor „peste 20 de protestatari arestaţi la 3 martie, în oraşul Qatif”, în provincia orientală, unde se concentrează minoritatea şiită. Amnesty a cerut, de asemenea, eliberarea acestor şiiţi.
Potrivit lui Ibrahim al-Mugaiteeb, preşedintele organizaţiei Human Rights First în Arabia Saudită, toate cele 26 de persoane arestate „au fost eliberate”.
„Este vorba despre un pas extrem de pozitiv”, a declarat al-Mugaiteeb telefonic.
Cele 26 de persoane au fost arestate, joi şi vineri, în cadrul unor manifestaţii care cereau eliberarea unui oficial religios şiit din provincia orientală. Acesta, şeicul Toufic al-Aamer, a fost eliberat de autorităţi duminică seara.