”Iadul pe pământ”. MĂRTURIILE supravieţuitorilor despre coşmarul trăit în lagărele din Coreea de Nord - VIDEO

Poveştile despre muncă forţată, violuri, avorturi provocate şi execuţii brutale aseamănă lagărele nord-coreene cu cele naziste. Foşti prizonieri şi un gardian dezvăluie chinurile la care sunt supuşi deţinuţii din statul condus de Kim Jong-un.

Urmărește
10755 afișări
Imaginea articolului ”Iadul pe pământ”. MĂRTURIILE supravieţuitorilor despre coşmarul trăit în lagărele din Coreea de Nord - VIDEO

”Iadul pe pământ”. MĂRTURIILE supravieţuitorilor despre coşmarul trăit în lagărele din Coreea de Nord

Patru persoane care au trecut prin lagărele de muncă din Coreea de Nord, printre care şi un gardian, au povestit pentru Amnesty International experienţele prin care au trecut, relatează Daily Mail. Execuţile publice, munca forţată sau înfometarea sunt întâmplări obişnuite în lagăre, după spusele foştilor prizonieri.

Kim Young Soon a petrecut nouă ani în lagărul Yodok împreună cu părinţii şi cei patru copii ai ei, pentru că a bârfit despre o relaţie pe care o prietenă a avut-o cu Kim Jong-il. "E un loc care îţi face părul să se zbârlească", spune ea despre lagărul numit oficial Kwan-li-so 15, colonia de muncă penală numărul 15. Rudele femeii au fost închise, fiind considerate vinovate prin asociere, după principiul coreean de a aplica pedepse colective. Copiii, care aveau nouă, şapte, patru şi un an şi părinţii lui Kim au murit de inaniţie. "Când părinţii mei, înfometaţi, au murit, nu am avut sicrie în care să-i pun. I-am învelit în paie, i-am cărat în spate şi i-am îngropat eu însămi. Şi copiii... mi-am pierdut toată familia", spune ea.

Un fost gardian, care a dorit să rămână anonim, explică pentru Amnesty International că pedeapsa colectivă are scopul de a extermina "cele trei generaţii ale unei familii". El spune că unele femei erau violate şi apoi ucise de autorităţi şi dezvăluie două metode de execuţie folosite frecvent. Unii prizonieri sunt puşi să-şi sape singuri groapa, după care sunt loviţi în cap cu un ciocan din metal, în timp ce alţii sunt strangulaţi cu corzi din cauciuc, conform paznicului.

Conform estimărilor independente, mai mult de 200.000 de persoane sunt deţinute în lagăre de muncă în Coreea de Nord.O comisie de anchetă din partea Naţiunilor Unite, care a investigat încălcarea drepturilor omului în statul asiatic, a ajuns la concluzia că prizonierii politici sunt supuşi "unor atrocităţi de nedescris", conform lui Michael Kirby, fost judecător la Înalta Curte din Australia şi preşedintele comisiei de anchetă.

Park Ji-hyun, trimisă într-un lagăr de lângă Onsong pentru că a încercat să scape de la un fermier chinez către care fusese vândută, povesteşte că femeile erau supuse constant abuzurilor. "Femeile erau supuse unor teste atunci când ajungeau în lagăr, ca să determine dacă sunt însărcinate sau dacă au vreo boală cu transmitere sexuală. După testul de sarcină, cele gravide erau forţate să avorteze", spune ea. "Trebuia să tragem căruţe încărcate cu pământ, ca animalele. Nu puteam să mergem încet, ne puneau să alergăm", adaugă ea.

Joo Il-Kim, un fost căpitan în armata nord-coreeană, relatează efectele înfometării. "Am văzut mormane de cadavre ale unor persoane decedate din cauza inaniţiei, în locuri publice", spune el. Prizonierii erau atât de disperaţi încât uneori mâncau hrană pentru animale sau chiar boabe de porumb găsite în bălegar. "Oamenii urlă îngroziţi când văd aşa ceva", spune el referindu-se la execuţiile publice. "Nu mai poţi să dormi după ce eşti martor la o astfel de scenă. Imaginile te urmăresc în somn", adaugă el.

Nu există un program fix, conform lui Kim Young Soon, care spune că deţinuţii se trezesc la 3:30 dimineaţa şi muncesc până la lăsarea întunericului, după care iau parte la ore de reeducare până aproape de miezul nopţii. Anchetele realizate de Amnesty International, ONU şi alte surse independente atestă că printre formele de tortură se numără tortura cu apă, pedeapsă folosită pe scară largă în Evul Mediu, în care condamnatul este obligat să bea cantităţi foarte mari de lichide, sau închiderea într-o cutie mică, astfel încât prizonierul nu poate sta nici în picioare, nici culcat.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici