Iarna la Istanbul? Ce băuturi să consumi pe timp de iarnă în cel mai mare oraş al Turciei
Cu o tradiţie culinară veche de secole, care îmbină preparatele de stradă, restaurantele cu stele Michelin şi multe altele, Gastrocity Istanbul este o destinaţie unde călătorii gurmanzi pot descoperi ceva nou în fiecare zi.
Iarna la Istanbul? Ce băuturi să consumi pe timp de iarnă în cel mai mare oraş al Turciei
De fapt, într-un oraş renumit pentru cultura sa distinctă în materie de mâncare şi băuturi, preparatele şi băuturile de sezon sunt o încântare în orice moment al anului. Iar băuturile calde tradiţionale de la Istanbul sunt printre experienţele gastronomice de neratat pe care oraşul le oferă pe durata lunilor reci de iarnă.
Salep şi boza se numără printre cele mai apreciate băuturi pe care trebuie să le încercaţi la Istanbul. Pentru a vă conecta cu spiritul oraşului, nimic nu se compară cu savurarea uneia dintre aceste băuturi tradiţionale în timp ce vă plimbaţi pe străzile animate şi pe aleile înguste ale Istanbulului. Haideţi să descoperim aromele delicioase de iarnă ale salepului şi bozei, care vor lăsa o impresie de neuitat asupra papilelor gustative şi vor trezi amintiri plăcute ale timpului petrecut la Istanbul.
Salep: O poţiune care transcende secolele
Băutură preparată din pudra rădăcinilor uscate de orhidee anatoliană, salepul are o aromă atemporală, despre care se crede că este consumată de mai bine de un mileniu. Versiunea actuală a acestei băuturi delicioase îşi are originile încă din perioada otomană. Se spune că salepul era o băutură de bază în palatele otomane, recunoscută şi pentru faptul că ar fi avut proprietăţi medicinale. În secolul al XVII-lea, vânzătorii ambulanţi au început să comercializeze această băutură tradiţională iarna, purtând lichidul preţios în găleţi mari şi servindu-l în ceşti de porţelan generoase. Până în ziua de azi, salepul rămâne esenţial pentru iernile de la Istanbul şi poate fi găsit prin tot oraşul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avem datele finale. Avem un deficit bugetar de nu mai puţin de 152,7 de mld. de lei, adică peste 30 de mld. de euro, cu mult peste capacitatea economiei de a duce în spate o asemenea gaură bugetară
-
Furtul tezaurului. Cei trei suspecţi reţinuţi nu sunt români. Despescu: Scopul este de a recupera bunurile furate
-
Zelenski: Încheierea fazei intense a războiului este esenţială, nu pentru că ne este teamă de câmpul de luptă, ci pentru că preţuim vieţile ucrainenilor
Pudra de salep, un ingredient esenţial al celebrei îngheţată Maraş, este gătită împreună cu lapte şi zahăr până când capătă o consistenţă cremoasă şi o aromă delicioasă. Presărat cu scorţişoară, un pahar fierbinte de salep oferă o stare intensă de confort şi o căldură instantanee în zilele reci. În plus, unii susţin că această băutură, bogată în minerale esenţiale, oferă numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv întărirea sistemului imunitar. Cu siguranţă, un salep fierbinte vă va menţine energizaţi în timp ce exploraţi Istanbulul!
Unde să îl savuraţi: Din fericire, multe dintre cele mai bune locuri unde puteţi savura salep în Istanbul oferă şi privelişti fabuloase la Bosfor. Vă sugerăm să vă bucuraţi de salep într-unul dintre cartierele situate de-a lungul Bosforului, cum ar fi Üsküdar şi Ortaköy. Salepul este servit şi în zone pitoreşti precum Colina Pierre Loti şi Colina Çamlıca, care oferă privelişti superbe ale oraşului.
Boza: Perfectă pentru nopţile călduroase de iarnă
O altă băutură populară de iarnă la Istanbul este boza. Savurată de persoane de toate vârstele, boza este o băutură fermentată din cereale, de obicei preparată din mei, deşi sunt utilizate şi porumbul, grâul şi alte cereale. Cu o aromă acrişoară şi o consistenţă densă, această băutură robustă oferă hrană şi căldură. În perioada otomană, bozahanes (casele de boza) erau centre sociale animate, unde oamenii se adunau pentru a savura pahare de boza. Mai mult, în nopţile de iarnă de la Istanbul, vânzătorii de boza străbăteau străzile. Deşi această tradiţie nu mai este la fel de răspândită astăzi, încă există; vizitatorii Istanbulului pot auzi strigătele „boza” în timp ce se plimbă noaptea. Boza este considerată o sursă puternică de vindecare, fiind plină de antioxidanţi, probiotice, vitamine şi minerale care ajută la întărirea sistemului imunitar.
Unde să o savuraţi: Cartierul Vefa, situat în apropierea Moscheii Suleymaniye, pe Peninsula Istorică, este un loc de top pentru boza. Când vine iarna, iubitorii de boza de la Istanbul se înghesuie la faimoasele magazine de boza din zonă, formând cozi lungi la intrări. În funcţie de preferinţe, boza este garnisită fie cu scorţişoară, fie cu boabe de năut galben.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO