Identitatea agresorului ucis joi în faţa unui comisariat de poliţie parizian, înconjurată în mister

Misterul înconjoară identitatea bărbatului ucis de poliţişti joi - la exact un an şi la aceeaşi oră după atacul de la redacţia Charlie Hebdo - în faţa comisariatului de poliţie din arondismentul al XVIII-lea din Paris de pe Goutte-d’Or, în timp ce-i ameninţa cu o armă, relatează Le Monde onlline.

Urmărește
2042 afișări
Imaginea articolului Identitatea agresorului ucis joi în faţa unui comisariat de poliţie parizian, înconjurată în mister

Identitatea agresorului ucis joi în faţa unui comisariat de poliţie parizian, înconjurată în mister

Potrivit ziarului, şase cartuşe au fost găsite pe jos, iar autopsia va permite să se stabilească câte gloanţe au atins agresorul.

Cartierul Barbès a fost rapid izolat, însă numeroase întrebări persistă cu privire la modul de operare, identitatea şi mobilul atacatorului.

Un fals dispozitiv exploziv - un buzunar lipit cu scoci din care ieşea un fir electric - a fost găsit, după ce a fost ucis, în bluzonul pe care-l purta atacatorul, ceea ce pune în discuţie dimensiunea teroristă a agresiunii.

Secţia antiteroristă a Parchetului Parisului a aşteptat timp de aproape patru ore până să preia ancheta în flagrant, recalificată drept "tentativă de asasinat asupra unor persoane depozitare ale autorităţii publice în legătură cu o întreprindere teroristă".

Într-un comunicat, procurorul Republicii François Molins a detaliat motivele care l-au determinat să sesizeze secţia antiteroristă, şi anume descoperirea asupra cadavrului atacatorului a "unei hârtii pe care figura steagul Daech (acronimul arab al organizaţiei Statul Islamic), o revendicare scrisă de mână, neechivocă, în limba arabă" şi faptul că bărbatul şi-a "arătat arma şi a strigat «Allah Akbar»", după care a fost omorât.

- "Sunt Abu..."

Potrivit informaţiilor Le Monde, textul revendicării începe printr-o frază în franceză în care este menţionată o kunya (un nume musulman): "Sunt Abu...".

Pe următorul rând este menţionată o identitate care începe cu "Tarek B.", iar pe al treilea rând oraşul "Tunis".

În continuare, mesajul - scris în arabă - conţine un jurământ de credinţă faţă de Abu Bakr al-Baghdadi, liderul organizaţiei Statul islamic (SI), în care autorul afirmă că acest atac este un răspuns la bombardamentele din Siria.

Amprentele digitale ale atacatorului - introduse în fişierul de amprente digitale (FAED) - corespund însă altei identităţi, şi anume a unui bărbat arestat în 2013 într-un caz de furt în grup la Sainte-Maxime (Var), în sudul Franţei, şi care era vizat, de la data respectivă, de o interdicţie de a părăsi teritoriul francez.

Acest bărbat s-a identificat la vremea respectivă în faţa jandarmilor ca fiind Sallah Ali, fără domiciliu stabil, născut în 1995 la Casablanca, în Maroc.

Această identitate nu a putut să fie confirmată niciodată, având în vedere că bărbatul nu deţinea documente.

Starea sa civilă şi ţara de origine diferă de informaţiile din mesajul de revendicare.

Aplicaţii în arabă şi SMS-uri trimise din Germania au fost găsite în telefonul atacatorului de la comisariatul parizian, care conţine o cartelă SIM germană ce atestă faptul că posesorul ei a trecut Rinul.

Cartela era în curs de analiză joi seara.

În contextul în care ancheta a fost deschisă de şeful luptei împotriva "terorismului", iar identitatea bărbatului este încă nesigură, ministrul Justiţiei Christiane Taubira a declarat joi seara, pe platoul postului i-Télé, că "nicio legătură" nu apare în profilul acestui bărbat cu "radicalizarea violentă".

Ea a evocat, de asemenea, "semne de dezechilibru". "Ştim că este o atmosferă extrem de încărcată şi că persoane care prezintă fragilităţi psihologice, nu spun că este cazul acestei persoane, dar persoane care prezintă fragilităţi psihologice pot acţiona în acest fel (...). Ancheta va clarifica toate aceste lucruri", a apreciat ministrul.

Propaganda organizaţiei Statul Islamic prezintă acest aspect deosebit de periculos că nu se mulţumeşte să coordoneze atentate elaborate.

Ea incită în mod regulat - prin vocea a numeroşi jihadişti europeni care s-au alăturat grupării - orice "frate" să "ucidă necredincioşi", cu ajutorul unui cuţit, dacă trebuie. Un consemn care este susceptibil să declanşeze trecerea la fapte, inclusiv în rândul unor persoane cu tendinţe sinucigaşe care doresc să rămână în posteritate, comentează Le Monde.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici