Ieşirea Marii Britanii din UE cu un vot strâns ar putea destrăma statul britanic. Scoţia: "Votul aici arată clar că oamenii din Scoţia văd viitorul lor ca parte a Uniunii Europene"

Votul de la referendum arată discrepanţe regionale majore în cadrul Marii Britanii, atât Scoţia, cât şi Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în UE, în timp ce Anglia şi Ţara Galilor au votat majoritar pentru ieşire, relatează BBC News online şi Reuters.

Urmărește
9292 afișări
Imaginea articolului Ieşirea Marii Britanii din UE cu un vot strâns ar putea destrăma statul britanic. Scoţia: "Votul aici arată clar că oamenii din Scoţia văd viitorul lor ca parte a Uniunii Europene"

Ieşirea Marii Britanii din UE cu un vot strâns ar putea destrăma statul britanic. Scoţia: "Votul aici arată clar că oamenii din Scoţia văd viitorul lor ca parte a Uniunii Europene" (Imagine: AFP / Mediafa Foto)

Prim-ministrul de la Edinburgh, Nicola Sturgeon a declarat vineri că "Votul aici arată clar că oamenii din Scoţia văd viitorul lor ca parte a Uniunii Europene".

"Aşteptăm rezultatul final din Marea Britanie la nivel, dar Scoţia a vorbit. Şi vorbit clar," a continuat oficialul.

Declan Kearney, un membru al partidului irlandez Sinn Fein, a declarat că "Suntem puşi în faţa unei situaţii în care alegătorii englezi vor forţa ieşirea din UE, împotriva dorinţei oamenilor din Irlanda de Nord care doresc să rămână în UE.

Partidul Sinn Fein a emis un comunicat în care cere organizarea unui referendum pentru consultarea populaţiei din Irlanda de Nord în privinţa unirii cu Republica Irlanda, ca o soluţie pentru a rămâne în UE.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a comentat că UE este bine pregătită pentru rezultatul referendumului, dar regretă decizia, adăugând că respectă voinţa suverană a alegătorilor, informează BBC News online.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat că UE este bine pregătită să facă faţă rezultatului de la referendum.

Oficialul european a adăugat că acum "avem claritate că Marea Britanie vrea să meargă pe propriul drum".

El a mai sugerat că modul în care s-a desfăşurat campania pentru referendum din Marea Britanie nu a fost un bun model pentru UE.

Ministrul de externe al Germaniei, Frank Walter Steinmeier, a descris decizia Marii Britanii de a părăsi UE ca "o zi tristă pentru Europa şi Marea Britanie".
Steinmeier urmează să plece la o întâlnire cu ceilalţi miniştri de externe ai UE, organizată la Luxemburg.

Pe de altă parte, Marine Le Pen, preşedintele principalului partid de extremă dreapta din Franţa, a salutat rezultatul şi a cerut convocarea unui referendum similar în Franţa.

GRAFIC - Voturile la referendumul din Marea Britanie

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici