Igor Smirnov a acceptat să negocieze cu Chişinăul după ce Rusia i-a amintit de datorii

Moscova a utilizat "tot arsenalul" pentru a-l convinge pe liderul Transnistriei, Igor Smirnov, să negocieze cu Chişinăul pentru rezolvarea crizei transnistrene, amintindu-i de o datorie pentru gazul livrat Tiraspolului şi promiţându-i compensaţii generoase, relatează presa rusă.

Urmărește
12 afișări
Imaginea articolului Igor Smirnov a acceptat să negocieze cu Chişinăul după ce Rusia i-a amintit de datorii

Igor Smirnov a acceptat să negocieze cu Chişinăul după ce Rusia i-a amintit de datorii (Imagine: Mediafax/AFP)

Liderul Transnistriei a fost de acord cu demararea discuţiilor pe tema conflictului care durează de mulţi ani, potrivit ediţiilor de joi ale publicaţiilor Nezavisimaia gazeta, Kommersant şi Vedomosti, citate de RIA Novosti în pagina electronică.

Smirnov şi-a schimbat radical poziţia după ce a avut o întâlnire cu preşedintele rus Dmitri Medvedev care, potrivit unor surse de la Kremlin, "a utilizat tot arsenalul metodelor de convingere" pentru a-l determina pe liderul transnistrean să-şi schimbe poziţia.

"Igor Smirnov a avut o serie de declaraţii dure şi a trebuit să utilizăm tot arsenalul metodelor aflate la dispoziţia noastră pentru a-l convinge să aibă o poziţie constructivă", a declarat pentru Kommersant o sursă de la Kremlin, apropiată negocierilor.

"În final i s-a mai explicat că spaţiul de manevră este foarte limitat", a continuat sursa. De asemenea, potrivit aceleiaşi surse, i s-a reamintit lui Igor Smirnov de datoria de 1,5 miliarde de dolari pentru livrarea de gaz la Tiraspol, dar i s-au promis şi compensaţii generoase, cum ar fi includerea Transnistriei în programul rus de învăţământ şi sănătate publică.

Informaţia privind reluarea discuţiilor pe tema rezolvării crizei transnistrene a fost primită cu un optimism moderat de o parte şi de alta a Nistrului. Atât Chişinăul cât şi Tiraspolul au avut o atitudine negativă legată de propunerea Ministerului rus de Externe privind revenirea la "memorandumul Kozak", din 2003.

"Dreptul de veto al Republicii moldovene a Transnistriei referitor la orice problemă şi la prezenţa celor 2.000 de soldaţi ruşi pe teritoriul moldovean este inadmisibil pentru Republica Moldova", a declarat cotidianului Vedomosti politologul moldovean Igor Boţan.

Planul Kozak este inadmisibil pentru Transnistria, a remarcat Serghei Ceban, deputat al Consiliului suprem al republicii nerecunoscute.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici