Igor Smirnov îl acuză pe Vladimir Voronin că a distrus naţionalitatea moldovenească

Vladimir Voronin a făcut tot posibilul pentru a distruge naţionalitatea moldovenească şi pentru a se apropia de români, deşi afirmă contrariul, susţine liderul transnistrean Igor Smirnov, într-un interviu pentru jurnaliştii polonezi, relatează Jurnal de Chişinău, în ediţia electronică de sâmbătă.

Urmărește
7 afișări

"Vladimir Voronin a fost cel care a făcut totul pentru a distruge naţionalitatea moldovenească şi pentru a se apropia de români, deşi declară contrariul", susţine liderul de la Tiraspol.

"Cel mai important este să fim recunoscuţi de Rusia pentru că spre Rusia tindem", susţine Smirnov, citat de Olvia-Press.

Igor Smirnov consideră că din moment ce comunitatea internaţională utilizează metode comuniste de suprimare a celor ce gândesc altfel, atunci nu are rost să tinzi spre această comunitate.

"Poporul transnistrean s-a revoltat atunci când, cu ajutorul naţionalismului, a început crearea unui stat mononaţional. Eu până acum nu înţeleg cine sunt locuitorii Moldovei – moldoveni sau români, şi spre ce tind ei – spre Uniunea Europeană sau NATO?", s-a întrebat Smirnov.

Întrebat cât de necesar este dialogul în formatul 5+2, Smirnov a menţionat că acesta, cel puţin, nu permite o nouă vărsare de sânge. Liderul separatist crede că, dacă faţă de Transnistria nu ar fi fost utilizate metode de influenţare politice şi economice, atunci "ar fi posibilă apropierea poporului din Transnistria de cel din R.Moldova".

De asemenea, liderul transnistrean a precizat că modelul de unificare al Germaniei nu este unul potrivit pentru relaţia moldo-transnistreană.

"Noi suntem de acord cu unirea, dar, împreună cu R.Moldova, să ne unim cu Rusia. De ce? Noi nu am ieşit din URSS, iar Rusia este succesorul acesteia. În Germania a avut loc o dezbinare în timpul războiului. Iar noi ne-am străduit să păstrăm unitatea cu Republica Moldova ca să nu dezbinăm societatea, am solicitat să fie creată o zonă economică unică. Însă, oficialii de la Chişinău ne-au refuzat. Nici legal, nici istoric, nici economic, noi nu am trăit în acelaşi stat cu Republica Moldova. Am fost mereu separaţi în toate domeniile. Da, am fost în componenţa RSSM. Astfel, exemplul Germaniei de Vest şi celei de Est nu este potrivit pentru noi", a explicat Smirnov.

La 19 mai, premierul moldovean, Vlad Filat, a avut o întrevedere cu cancelarul german, Angela Merkel, în care a fost discutat diferendul transnistrean. Merkel a promis să susţină şi în continuare R. Moldova în intenţiile acesteia de identificare a unei soluţii pentru rezolvarea conflictului transnistrean, prin păstrarea unităţii statului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici