„Îl compar cu dezastrul de la Cernobîl”. Efectele distrugerii barajului Kakhovka vor marca regiunea pentru generaţii
Soarta animalelor sălbatice prinse în torenţii care s-au răspândit în urma distrugerii barajului este doar un aspect al dezastrului care încă nu s-a încheiat şi care va transforma geografia şi ecologia regiunii şi va provoca şi mai multe greutăţi unei populaţii deja marcate de război.
„Îl compar cu dezastrul de la Cernobîl”, a spus, citat de FT, Maksym Soroka, expert în siguranţa mediului la ONG-ul Dovkola Network
„Da, consecinţele sunt diferite, dar efectul pe termen lung asupra populaţiei şi a teritoriului este acelaşi”, a adăugat el.
În timp ce eforturile de salvare sunt încă în curs de desfăşurare, ucrainenii încercă să evalueze daunele pe termen mai lung pentru economia şi mediul din regiune. Oficialii şi experţii au avertizat că ecosistemele unice ar putea fi pierdute, terenurile agricole transformate în deşert, iar rezervele de apă rămase ar putea fi contaminate.
Inundaţia a poluat, de asemenea, sursele de apă subterană, au declarat oficialii, agravând lipsa apei potabile pentru populaţia locală. Rezervorul furniza apă potabilă pentru oraşele Kherson şi Krivyi Rih, precum şi pentru peninsula Crimeea, prin intermediul unui canal de 400 km.