(IMAGINI APOCALIPTICE) Mariupol, apoape să cadă în mâinele ruşilor. De ce oraşul este vital pentru Putin

Mariupol a devenit oraşul cel mai puternic bombardat şi avariat de la începerea invadării Ucrainei de către Rusia. A suferit greul atacurilor susţinute ale Rusiei.

Urmărește
10077 afișări
Imaginea articolului (IMAGINI APOCALIPTICE) Mariupol, apoape să cadă în mâinele ruşilor. De ce oraşul este vital pentru Putin

Mariupol, apoape să cadă în mâinele ruşilor. De ce este oraşul vital pentru Putin şi războiul său

Mariupol a devenit oraşul ucrainean cel mai puternic bombardat de la începerea invadării Ucrainei de către Rusia. A suferit greul atacurilor Rusiei. 

Există patru motive principale pentru care preluarea oraşului-port ar fi o victorie atât de strategică pentru Rusia, cât şi o lovitură majoră pentru Ucraina, informează BBC.

1. Securizarea unui coridor terestru între Crimeea şi Donbas

Din punct de vedere geografic, oraşul Mariupol ocupă doar o zonă infimă pe hartă, dar acum este un obstacol în calea forţelor ruse care au ieşit din peninsula Crimeea.

Trupele ruse se deplasează spre nord-est pentru a încerca să refacă legăturile cu camarazii şi aliaţii separatişti ucraineni din regiunea Donbas, din estul Ucrainei.

Generalul Sir Richard Barrons, fost comandant al Comandamentului Forţelor Comunale din Regatul Unit, declară că ocuparea Mariupolului este vitală pentru efortul de război al Rusiei.

„Când ruşii vor simţi că au încheiat cu succes acea bătălie, vor  finaliza un pod terestru din Rusia în peninsula Crimeea şi vor vedea acest lucru ca un succes strategic major”.

Dacă Mariupol va fi  capturat, Rusia va deţine controlul deplin a peste 80% din coasta Mării Negre a Ucrainei, întrerupându-i comerţul maritim şi izolând-o şi mai mult de lume.

Rezistând împotriva forţelor înaintate în ultimele trei săptămâni, ucrainenii  au reuşit să ţină piept trupelor ruseşti.

Eşecul Rusiei de a asigura o capturare rapidă a oraşului i-a determinat pe comandanţii ruşi să recurgă la tactici de asediu medieval, mult prea brutale pentru secolul 21. 

Trupele ruse au lovit Mariupol cu ​​artilerie, rachete de croazieră şi cu rachete balistice - distrugând peste 90% din oraş. Ei au întrerupt  accesul la electricitate, încălzire, apă proaspătă, alimente şi consumabile medicale, creând o catastrofă umanitară.

Un deputat ucrainean a acuzat Rusia că „încearcă să înfometeze  Mariupol ca populaţia să se predea”.

Ucraina a promis că va apăra oraşul până la ultimul soldat. 

Dacă Rusia preia controlul deplin al Mariupolului, 6.000 de soldaţi ruşi organizaţi în grupuri tactice  vor merge merge apoi să întărească alte fronturi ruseşti din jurul Ucrainei.

Există o serie de posibilităţi cu privire la locul în care ar putea fi redistribuite trupele ruse:

  • la nord-est pentru a se alătura bătăliei de încercuirea şi distrugerea forţelor armate regulate ale Ucrainei care luptă cu separatiştii pro-Kremlin în regiunea Donbas
  • spre vest pentru a ocupa Odesa, care ar fi ultima ieşire majoră rămasă a Ucrainei în Marea Neagră
  • spre nord-vest - oraşul Dnipro

 


2. Strangularea economiei Ucrainei


Mariupol a fost de multă vreme un port important din punct de vedere strategic, aflat pe coasta Mării Azov, parte a Mării Negre.

Este cel mai mare port din regiunea Mării Azov şi găzduieşte o mare fabrică de fier şi oţel.  Mariupol era un centru cheie de export pentru oţelul, cărbunele şi porumbul Ucrainei către clienţii din Orientul Mijlociu şi nu numai.

De opt ani încoace, de la anexarea ilegală a Crimeei de către Moscova, în 2014, oraşul a fost prins inconfortabil între forţele ruse din peninsula respectivă şi separatiştii pro-Kremlin din republicile separatiste autodeclarate Doneţk şi Luhansk.

Pierderea oraşului Mariupol ar fi o lovitură majoră pentru ceea ce a mai rămas din economia Ucrainei.

 

3. Oportunitate de propagandă antinazistă


Mariupol găzduieşte o unitate de miliţie ucraineană numită Brigada Azov, numită după Marea Azov care leagă Mariupolul de restul Mării Negre. Brigada Azov conţine militari naţionalişti de extremă dreapta, inclusiv neonazişti.

Deşi formează doar cea mai mică parte din forţele de luptă ale Ucrainei, acesta a fost un instrument de propagandă util pentru Moscova, oferindu-i un pretext pentru a informa populaţia Rusiei că tinerii pe care i-a trimis să lupte în Ucraina sunt acolo pentru a anihila neonazismul. 

Dacă Rusia reuşeşte să captureze în viaţă un număr semnificativ de luptători ai Brigăzii Azov, probabil că aceştia vor fi prezentaţi în mass-media rusă controlată de stat ca parte a războiului informaţional în curs de discreditare a Ucrainei şi a guvernului său.

 

4. Creştere majoră a moralului Rusiei


Capturarea lui Mariupol de către Rusia, dacă se va întâmpla, va fi semnificativă din punct de vedere psihologic pentru ambele părţi în acest război.

O victorie rusă la Mariupol ar permite Kremlinului să arate populaţiei sale - prin intermediul mass-media controlate de stat - că Rusia îşi atinge obiectivele şi face progrese.

Pentru preşedintele Putin, pentru care acest război pare a fi personal, toate acestea au o semnificaţie istorică. El vede coasta Mării Negre a Ucrainei ca aparţinând regiunii numită Novorossiya (Noua Rusie) din vechiul imperiu rus. 

Putin vrea să reînvie conceptul „salvarea ruşilor de sub tirania unui guvern pro-occidental de la Kiev”, aşa cum îl vede el. În prezent, Mariupol îi împiedică să-şi atingă acest scop.

Dar pentru ucraineni, pierderea lui Mariupol ar putea fi o lovitură majoră – nu doar militar şi economic – ci şi pentru moralul bărbaţilor şi femeilor care luptă pe teren, apărându-şi ţara. După planurile lui Putin, Mariupol avea să fie primul oraş important care va cădea în mâinile ruşilor după Herson, un oraş mult mai puţin important din punct de vedere strategic care abia a fost apărat.

Există un alt aspect moral aici şi acesta este descurajarea.

Mariupol a opus o rezistenţă acerbă. Oraşul este decimat, zace în mare parte în ruine. Va rămâne în istorie alături de Groznîi şi Alep, locuri pe care Rusia le-a bombardat în cele din urmă, reducându-le la dărâmături. Mesajul către alte oraşe ucrainene este crunt - dacă alegi tu ca ucrainean să rezişti ruşilor aşa cum a făcut Mariupol, atunci te poţi aştepta la aceeaşi soartă.

„Ruşii nu au putut intra în Mariupol”, spune generalul Sir Richard Barrons, „nu au putut intra cu tancurile lor, aşa că l-au distrus".  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici