- Home
- Externe
- PARIS, (12.01.2015, 00:00)
- Ioana Bojan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MARŞ ISTORIC - Parisul, capitala mondială împotriva terorismului. Peste 3,7 milioane de persoane au manifestat în Franţa, aceasta fiind cea mai mare mobilizare din istoria ţării
Cel puţin 3,7 milioane de persoane au participat duminică, în Franţa, la manifestaţii împotriva terorismului, după atentatele comise în ultimele zile la Paris, aceasta fiind cea mai mare mobilizare înregistrată vreodată în istoria Franţei, a anunţat Ministerul francez de Interne. La manifestaţia de la Paris au luat parte, alături de preşedintele Francois Hollande, numeroşi lideri străini, printre care şi preşedintele României, Klaus Iohannis.
Urmărește
5323 afișări
MARŞ ISTORIC - Parisul, capitala mondială împotriva terorismului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
UPDATE 23:52 Peste 3,7 milioane de persoane au manifestat în Franţa împotriva terorismului
Cel puţin 3,7 milioane de persoane au participat duminică, în Franţa, la manifestaţii împotriva terorismului, după atentatele comise în ultimele zile la Paris, aceasta fiind cea mai mare mobilizare înregistrată vreodată în istoria Franţei, a anunţat Ministerul francez de Interne, citat de AFP.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
Peste 2,5 milioane de manifestanţi au putut fi număraţi în diferite oraşe de provincie.
La Paris, au fost prezente între 1,2 şi 1,6 milioane de persoane, însă o numărare exactă acestora a fost imposibilă, a adăugat ministerul francez.
Potrivit poliţiei, persoanele care au participat marşul republican de la Paris s-au dispersat "fără incidente", în jurul orei 20.00 GMT (22.00, ora României).
Manifestaţia istorică a fost organizată în memoria celor 17 victime ale atentatelor teroriste comise săptămâna aceasta în Franţa.
UPDATE 21:06 Preşedintele francez şi premierul israelian participă la o ceremonie la Marea Sinagogă din Paris
Preşedintele francez Francois Hollande şi premierul israelian Benjamin Netanyahu au fost ovaţionaţi duminică seara la intrarea în Marea Sinagogă din Paris, relatează AFP.
Cei doi lideri participă la o ceremonie în memoria "tuturor victimelor" atentatelor de la Paris, printre care figurează patru evrei, ucişi vineri de Amedy Coulibaly, autorul luării de ostatici de la un magazin evreiesc din capitala franceză.
Unele persoane prezente la sinagogă au scandat "Bibi", după numele lui Benjamin Netanyahu, şi "Israelul va trăi, Israelul va învinge", agitând drapelul statului evreu.
Ceremonia a început în jurul orei 18.30 GMT (20.30, ora României). Preşedintele francez şi şeful Guvernului israelian au stat alături în interiorul sinagogii, fiind înconjuraţi de premierul francez Manuel Valls şi, respectiv, de preşedintele Consistoriului central israelit din Franţa, Joel Mergui. Un rând mai în spate se afla ministrul israelian al Afacerilor Externe, Avigdor Lieberman.
După marşul istoric împotriva terorismului şi înainte de a merge la Marea Sinagogă, preşedintele Hollande a vizitat duminică familia lui Ahmed Merabet, un poliţist francez de origine algeriană, ucis de fraţii Cherif şi Said Kouachi, cei doi jihadişti care au comis atentatul de la redacţia revistei satirice Charlie Hebdo.
UPDATE 19:12 Peste un milion de persoane manifestează la Paris, dar şi în alte oraşe din Europa şi America
Peste un milion de persoane - 1,5 milioane potrivit organizatorilor -, scandând "Charlie! Charlie!", au participat duminică la un miting de o amploare extraordinară la Paris, devenit pentru o zi "capitala mondială" împotriva terorismului, prin prezenţa liderilor străini care au defilat ţinându-se de braţ, relatează AFP.
Manifestaţia istorică a fost organizată în memoria celor 17 victime ale atentatelor teroriste comise săptămâna aceasta în Franţa. Un marş extraordinar atât prin dimensiunea sa planetară, cât şi prin prezenţa liderilor străini care au defilat pe străzile pariziene: Francois Hollande, înconjurat de preşedintele statului Mali, Ibrahim Boubacar Keita, şi de cancelarul german Angela Merkel, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas la câţiva metri de premierul israelian Benjamin Netanyahu, premierul britanic David Cameron, cel italian Matteo Renzi sau regele Iordaniei.
Aplaudaţi de mulţime la sosirea lor la marş, responsabilii străini, care au defilat alături de preşedintele francez, au ţinut un moment de reculegere, după care au părăsit mitingul.
"Parisul este astăzi capitala lumii", a proclamat Hollande cu puţin înainte de a se alătura manifestanţilor.
Cortegiul, având în prima linie familiile victimelor, se îndrepta spre Piaţa Naţiunii. Peste 5.500 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a asigura securitatea, inclusiv lunetişti postaţi pe acoperişurile clădirilor aflate pe traseu.
"Eu sunt Charlie, sunt evreu, sunt poliţist", este sloganul care rezuma omagiul adus victimelor acestor atacuri: 12 morţi, dintre care şapte jurnalişti şi doi poliţişti, miercuri, în atentatul de la revista satirică Charlie Hebdo din Paris, o poliţistă ucisă joi la Montrouge şi patru persoane ucise vineri în luarea de ostatici de la magazinul evreiesc din Paris.
Cei trei atacatori francezi, care afirmau că fac parte din Al-Qaida şi din gruparea Stat Islamic, au fost ucişi vineri de forţele franceze în asalturi simultane.
Marşul este "un adevărat semn al forţei Franţei: Franţa este puternică, este unită împotriva tuturor acestor persoane" care au comis atentate, a afirmat Lassina Traore, un francez musulman de 34 de ani.
Potrivit unui mesaj publicat pe Twitter de unul dintre organizatori, marşul de la Paris a reunit între 1,3 şi 1,5 milioane de persoane. "Fantastică Franţa! Mi s-a spus că suntem între 1,3 şi 1,5 milioane la Paris", s-a felicitat Francois Lamy, deputat socialist şi fost ministru. Apelul la defilare a fost lansat de partidele de stânga şi de dreapta şi susţinut de Guvern.
Pe lângă mitingul gigantic de la Paris, numeroase manifestaţii se desfăşurau duminică după-amiază în alte oraşe franceze, la care participau peste un milion de persoane.
Între 150.000 şi 200.000 de manifestanţi erau la Lyon, cel puţin 100.000 la Bordeaux (sud-vest), 115.000 la Rennes (vest), 60.000 la Marsilia (sud-est), 40.000 la Perpignan (sud) şi alte câteva zeci de mii la Saint-Etienne (centru).
Alte manifestaţii se desfăşurau în numeroase capitale din Europa şi America, mii de persoane fiind reunite la Madrid, Londra, Bruxelles sau Washington, în semn de solidaritate cu Franţa îndoliată.
La Bruxelles, aproximativ 20.000 de persoane au manifestat sub sloganul "Împreună împotriva urii", printre care personalităţi politice, din presă sau reprezentanţi ai asociaţiilor musulmane şi evreieşti.
La Berlin, 18.000 de persoane au manifestat în faţa ambasadei Franţei, unde au fost aprinse lumânări şi depuse flori.
În cursul dimineţii, sute de persoane s-au adunat la Puerta del Sol, la Madrid, unde au ţinut un moment de reculegere, apoi au intonat imnul Franţei şi au afişat un drapel francez.
Participanţii urmau să participe apoi la un alt miting prevăzut la gara Atocha, teatrul atentatelor islamiste cu cele mai multe victime comise în Europa, la 11 martie 2004 (191 de morţi). Un alt miting era prevăzut la Barcelona.
Aproximativ 3.000 de persoane la Stockholm şi câteva sute la Oslo au îndurat frigul şi ninsoarea pentru a participa la marşuri ale tăcerii.
La Viena au defilat 12.000 de persoane, iar la Londra peste 1.000 de persoane s-au reunit în Trafalgar Square, ridicând creioane spre cer şi purtând pancarte cu mesajul "Je suis Charlie".
În Grecia, 500 de persoane au manifestat în Piaţa Syntagma din Atena, în faţa Parlamentului, şi o mie la Salonic.
În afara Europei, 500 de persoane au participat la o ceremonie organizată de Primăria din Ierusalim, adunate în faţa unui ecran pe care scria "Ierusalimul este Charlie".
În Africa, între 200 şi 300 de persoane au manifestat la Bujumbara, capitala statului Burundi.
În America, marşuri ale tăcerii erau prevăzute la Washington şi New York, precum şi în mai multe oraşe din Canada, ţară afectată la rândul său în octombrie de două atacuri comise de tineri islamişti radicali.
UPDATE 16:56 Hollande şi numeroşi lideri străini, între care şi Iohannis, participă la marşul din Paris
Preşedintele francez Francois Hollande, împreună cu numeroşi lideri străini, între care şi preşedintele român Klaus Iohannis, participă la marşul din Paris în memoria celor 17 victime ale atentatelor teroriste comise săptămâna aceasta în Franţa, potrivit imaginilor difuzate în direct de televiziuni.
Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel şi premierul israelian Benjamin Netanyahu se află în faţa mulţimii de lideri străini care au sosit la Paris pentru a participa la marşul împotriva terorismului.
Alături de ei se află şi premierul britanic David Cameron, premierul spaniol, Mariano Rajoy, premierul turc Ahmet Davutoglu, premierul ungar Viktor Orban, dar şi preşedintele român Klaus Iohannis.
De asemenea, sunt prezenţi preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, premierul italian Matteo Renzi şi ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.
UPDATE 16:10 - Familiile victimelor atacului de la Charlie Hebdo au sosit la marşul împotriva terorismului
Familiile victimelor atacului de la redacţia săptămânalului francez Charlie Hebdo, care s-a soldat miercuri cu 12 morţi, precum şi apropiaţi şi supravieţuitori au sosit duminică la "marşul republican" împotriva terorismului de la Paris, relatează AFP.
Sosite cu un autobuz, aceste persoane, care poartă pe cap câte o banderolă albă pe care scrie "Charlie", vor fi în fruntea cortegiului care va pleca din Piaţa Republicii din Paris.
UPDATE 15:52 - Francois Hollande a primit la Elysee numeroşi lideri străini, printre care şi Klaus Iohannis
Preşedintele francez, Francois Hollande, a primit duminică la Palatul Elysee numeroşi lideri străini, printre care şi preşedintele român Klaus Iohannis, înainte de a participa la marşul republican împotriva terorismului, potrivit imaginilor difuzate de televiziuni.
Printre liderii străini primiţi de Hollande la Elysee figurează preşedintele României, Klaus Iohannis, cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic David Cameron şi cel israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul turc Ahmet Davutoglu, cel spaniol, Mariano Rajoy, şi ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, au ajuns de asemenea la palatul prezidenţial.
De asemenea, la sediul preşedinţiei franceze a sosit şi fostul preşedinte al Franţei Nicolas Sarkozy.
Ulterior, preşedintele francez şi oaspeţii săi străini au plecat de la Palatul Elysee pentru a participa împreună la marşul republican împotriva terorismului, o premieră istorică.
Mii de persoane s-au adunat duminică la Paris pentru a participa la marşul împotriva terorismului, în cinstea celor 17 persoane ucise în trei atacuri jihadiste comise săptămâna aceasta în Franţa, dintre care 12 la redacţia revistei satirice Charlie Hebo miercuri, o poliţistă joi şi patru ostatici vineri.
Cei trei jihadişti care au comis atacurile, Amedy Coulibaly şi fraţii Said şi Cherif Kouachi, au fost ucişi vineri de forţele franceze.
În total, peste un milion de persoane şi aproximativ 50 de lideri străini sunt aşteptaţi la această manifestaţie istorică, pentru care au fost mobilizate importante forţe de ordine.
UPDATE 13:55 - Mii de persoane s-au adunat deja la Paris
Mii de persoane s-au adunat deja duminică la Paris, cu trei ore înaintea marşului împotriva terorismului, care trebuie să înceapă la ora 14.00 GMT (16.00, ora României).
"Luaţi-vă pixurile" sau "Libertate, egalitate, desenaţi, scrieţi", se putea citi pe pancarte, în cinstea celor 17 persoane ucise în trei atacuri jihadiste comise săptămâna aceasta în Franţa, dintre care 12 la redacţia revistei satirice Charlie Hebo miercuri, o poliţistă joi şi patru ostatici vineri.
Numeroşi manifestanţi fotografiau florile şi sloganurile, printre care deja celebrul "Je suis Charlie", lângă statuia Republicii din centrul pieţei de unde va începe marşul republican, în prezenţa a zeci de echipe de televiziune din toată lumea.
Lassina Traore, un francez musulman de 34 de ani, va manifesta "pentru a reafirma valorile Franţei, libertatea şi egalitatea". Marşul este "un adevărat semn al forţei Franţei: Franţa este puternică, este unită împotriva tuturor acestor persoane" care au comis atentate, a apreciat el.
Lideri din toată lumea, la marşul de la Paris
Lideri din toată lumea, partide, sindicate, grupuri religioase evreieşti, creştine, musulmane, asociaţii, personalităţi: toate elementele par întrunite pentru a face din 11 ianuarie o zi istorică.
Iniţial era un miting în memoria victimelor celor trei jihadişti, ucişi între timp de forţele de securitate: caricaturiştii de la revista satirică Charlie Hebdo masacraţi miercuri de fraţii Said şi Cherif Kouachi, apoi o tânără poliţistă ucisă joi şi patru persoane omorâte vineri într-un magazin evreiesc de Amedy Coulibaly. Însă mitingul s-a transformat progresiv într-un summit cu înaltă rezonanţă diplomatică.
Cuplul regal iordanian, premierul israelian şi preşedintele palestinian erau aşteptaţi la Paris pentru a se alătura preşedintelui Francois Hollande începând cu ora 15.00 (16.00, ora României). Vor fi prezenţi şi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.
Înaintea lui Hollande, un singur preşedinte francez a mai participat la o manifestaţie de stradă: Francois Mitterrand, în 1980, după profanarea cimitirului evreiesc din Carpentras, în sud-estul Franţei.
Marşul se va desfăşura pe o distanţă de trei kilometri, între Piaţa Republicii şi cea a Naţiunii, din estul Parisului.
Vor participa de asemenea opt preşedinţi africani şi numeroşi lideri europeni, printre care preşedintele român Klaus Iohannis, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi al Parlamentului European, Martin Schulz, premierul Marii Britanii, David Cameron, şi cel spaniol, Mariano Rajoy, premierul Italiei, Matteo Renzi, precum şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cancelarul german Angela Merkel.
De asemenea, şi-au anunţat participarea la acest miting secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, premierul Turciei, Ahmet Davutoglu, şi cel ungar, Viktor Orban, preşedinta Elveţiei, Simonetta Sommarugale, şi prim-miniştrii danez, Helle Thorning-Schmidt, belgian, Charles Michel, olandez, Mark Rutte, grec, Antonis Samaras, portughez, Pedro Passos Coelho, ceh, Bohuslav Sobotka, şi leton, Laimdota Straujuma.
- Mobilizare internaţională -
În total, vor fi aproape 50 de şefi de state şi Guverne, pe care Francois Hollande, prezent pe toate fronturile în timpul crizei, îi va primi întâi la palatul prezidenţial Elysee.
Preşedinţia a salutat "mobilizarea internaţională excepţională" şi "unitatea naţională". De altfel, un sondaj Ifop publicat sâmbătă seara de Paris Match arată că după cele trei zile tragice, 97 la sută dintre francezi consideră necesar să se dea dovadă de unitate naţională.
La marşul republican, familiile victimelor vor deschide cortegiul, urmate de Hollande şi oaspeţii străini, apoi de personalităţile politice franceze.
Toate partidele vor fi prezente, cu excepţia Frontului Naţional, a cărui preşedintă, Marine Le Pen, a denunţat excluderea formaţiunii sale de extremă-dreapta de la mitingul parizian şi a făcut apel la manifestaţii în provincie.
Mobilizarea impresionantă înregistrată sâmbătă în oraşele franceze din provincie - 700.000 de persoane în total, potrivit ministrului de Interne - părea să anunţe o prezenţă mult mai mare în capitală, duminică.
Ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, a estimat că vor fi "sute de mii" de manifestanţi, în timp ce premierul Manuel Valls a vorbit despre "milioane".
Recordul în Franţa a fost de 1,5 milioane de persoane care au ieşit în stradă după victoria la Campionatul Mondial de fotbal din 1998.
Valls a promis măsuri excepţionale de securitate, cu mobilizarea a 2.200 de membri ai forţelor de ordine, închiderea a zece staţii de metrou şi interzicerea staţionării vehiculelor.
Acest miting de amploare intervine în condiţiile în care planul de securitate Vigipirate este la cel mai ridicat nivel - "alertă de atentat - în regiunea pariziană.
În cadrul acestui plan, 2.000 de poliţişti şi 1.350 de militari vor proteja obiectivele sensibile de la Paris şi din regiunea sa, precum sediile instituţiilor de presă, lăcaşuri de cult, şcoli confesionale, clădiri publice, reprezentanţe diplomatice.
- Reuniune la Palatul Elysee -
Acoperirea mediatică ar urma să fie de asemenea excepţională, aşa cum a fost pe tot parcursul crizei comparate cu un "11 septembrie" francez.
Dar ziua Executivului nu se rezumă la marşul republican. În cursul dimineţii, Hollande şi premierul său îi vor primi pe reprezentanţii comunităţii evreieşti din Franţa, cu care vor discuta despre luarea de ostatici de la un magazin evreiesc, soldată cu patru morţi.
După-amiază preşedintele va merge la marea sinagogă din Paris, Synagogue de la Victoire, situată în centrul capitalei.
La ora 12.00 (13.00, ora României), Hollande va primi Guvernul în formaţie completă, iar la 13.00 (14.00, ora României) îl va primi pe fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, predecesorul său, care a acceptat o invitaţie refuzată de octogenarii Valery Giscard d'Estaing şi Jacques Chirac. Vor urma apoi foştii prim-miniştri, printre care Michel Rocard, Jean-Marc Ayrault şi Alain Juppe.
Hollande va primi de asemenea la Elysee lideri internaţionali şi personalităţi franceze, apoi va merge împreună cu ei la marşul republican.
Ministrul său de Interne va avea de asemenea o misiune dificilă, pe lângă securizarea cortegiului, având programată şi o reuniune internaţională pe tema terorismului, unde vor fi prezenţi 11 miniştri europeni de Interne şi secretarul american al Justiţiei, Eric Holder. Letonia, Germania, Austria, Belgia, Danemarca, Spania, Italia, Olanda, Polonia, Suedia şi Marea Britanie vor fi reprezentate.
După aceste momente de omagiu, doliu şi comuniune, vor urma fără îndoială cele ale dezbaterilor, acuzaţiilor, îndoielilor privind sistemele de securitate în care, după cum a recunoscut şi premierul Valls, au existat "breşe".
Citeşte şi:
Franţa - Peste 1 milion de oameni, aşteptaţi la mitingul de mâine în memoria victimelor atentatelor: "Toate măsurile au fost luate pentru a asigura securitatea"
Citeşte şi:
Alerte false şi evacuări în Franţa, pe fondul temerilor legate de terorism. Tineri cu cagule şi arme false au determinat intervenţia unui elicopter al jandarmeriei
Citeşte şi:
Cine este Hayat Boumeddiene, cea mai căutată femeie din lume. Imagini cu soţia teoristului Amedy Coulibaly - FOTO, VIDEO
Citeşte şi:
Mesajul familiei jihadistului Amedy Coulibaly: ”Condamnăn atentatele de la Paris şi transmitem sincere condoleanţe familiilor victimelor”
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Cine este Hayat Boumeddiene, cea mai căutată femeie din lume. Imagini cu soţia teoristului Amedy Coulibaly - FOTO, VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
astăzi, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate