Imaginile din satelit arată că Marea Britanie nu a fost afectată de norul de cenuşă vulcanică
Spaţiul aerian britanic a fost închis în baza unor informaţii false, imagini din satelit dezvăluind că nu a existat niciun nor de cenuşă vulcanică nicăieri deasupra întregii Marii Britanii, relatează Daily Mail.
Imaginile din satelit arată că Marea Britanie nu a fost afectată de norul de cenuşă vulcanică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Spaţiul aerian a rămas închis timp de şase zile, perioadă în care o jumătate de milion de britanici au rămas blocaţi în străinătate, iar companiile aeriene au înregistrat pierderi de milioane de lire sterline. Însă, noi dovezi arată că nu a existat niciun nor, ci doar praf, cu o densitate atât de redusă încât nu a reprezentat niciun risc. Imagini capturate prin satelit demonstrează că cerul a fost liber, un lucru care nu-i surprinde deloc pe milioanele de britanici care s-au bucurat de vremea frumoasă şi caldă, pe timpul interdicţiilor de zbor.
Directorul Departamentului de navigabilitate, strategie şi politici din cadrul Autorităţii Aviaţiei Civile, Jim McKenna, a admis că "este evident că începutul acestei crize a fost reprezentat de o lipsă de date clare". "Este de asemenea adevărat că într-o anumită perioadă de timp densitatea norului de cenuşă de deasupra teritoriului Marii Britanii a fost aproape nedetectabilă", a spus acesta.
Imaginile capturate de satelit vot fi utilizate de companiile aeriene în lupta lor pentru a câştiga compensaţii în valoare de zeci de milioane de lire sterline de la Guvern, pentru pierderile suferite. Hotărârea Serviciului pentru Controlul Traficului Aerian Naţional de a interzice zborurile a avut la bază simulări realizate pe computerele Biroului de Meteorologie, care au înfăţişat un nor de cenuşă vulcanică, împins de curenţi de aer la sud de vulcanul islandez Eyjafjallajokull.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Serbia, între sancţiunile SUA şi criza gazelor: lovitură dublă pentru Belgrad
-
Weekend agitat din punct de vedere seismic în România.Cinci cutremure s-au produs începând de vineri
-
Explozie într-un restaurant din Cehia. Şase persoane au murit
Aceste simulări ar fi trebuit să fie verificate cu un avion de cercetare al Biroului, un aparate BAE-146, dar acesta se afla într-un hangar, la reparaţii, şi nu a putut fi trimis în această misiune până marţi, ultima zi a interdicţiei.
S-a dovedit că densitatea maximă a norului de cenuşă a fost de aproximativ 20 de ori mai mică decât nivelul la care oamenii de ştiinţă, Guvernul şi fabricanţii motoarelor de avion consideră să securitatea zborului este afectată.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO