Imigranţii aflaţi în situaţie ilegală sunt discriminaţi în Uniunea Europeană

Imigranţii în situaţie ilegală din Europa sunt exploataţi la locul de muncă şi se confruntă cu lipsa de acces la serviciile de bază, în special cele din domeniul sănătăţii şi educaţiei, conform unui raport publicat luni de o agenţie a Uniunii Europene.

Urmărește
221 afișări
Imaginea articolului Imigranţii aflaţi în situaţie ilegală sunt discriminaţi în Uniunea Europeană

Imigranţii aflaţi în situaţie ilegală sunt discriminaţi în Uniunea Europeană (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Angajăm imigranţi clandestini ca pe forţă de muncă ieftină. Mâncăm fructele şi legumele pe care le recoltează. În pofida contribuţiilor aduse societăţii noastre, când imigranţii au nevoie de servicii medicale sau de educaţie, sau când vor să reclame un abuz în justiţie, se găsesc în faţa unei uşi închise sau, mai rău, sunt expulzaţi", a declarat Morten Kjaerum, directorul Agenţiei europene pentru drepturi fundamentale.

"Drepturile omului se aplică tuturor oamenilor. Rămânem fiinţe umane chiar dacă nu avem paşaport, viză sau permis de şedere", a insistat Kjaerum la prezentarea raportului despre drepturile fundamentale ale imigranţilor clandestini în Uniunea Europeană.

Raportul subliniază că accesul la serviciile de sănătate necesare copiilor şi femeilor gravide precum şi serviciile medicale de urgenţă nu sunt gratuite pentru imigranţii aflaţi în ilegalitate, aşa cum sunt în cazul cetăţenilor ţării respective.

Obligaţia de a deţine documente oficiale, fie că este vorba de un permis de şedere sau de un certificat medical, îi împiedică de multe ori pe copiii imigranţilor să se înscrie la şcolile publice, subliniază documentul care denunţă operaţiunile poliţiei din apropierea şcolilor şi a spitalelor.

"Aflându-se de multe ori în incapacitatea de a-şi exercita drepturile în justiţie", imigranţii în situaţie ilegală trebuie să poată beneficia de aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii ţării respective, enunţă raportul emis depus la Comisia Europeană.

Deşi nu există nicio estimare a numărului de imigranţi în situaţie ilegală din Uniunea Europeană, un proiect recent finanţat de UE ("Clandestin") estimează că numărul oscilează între 1.9 milioane şi 3.8 milioane de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici