Video Imigranţii denunţă o "capcană" a trenurilor, întinsă de autorităţile din Ungaria - VIDEO

O femeie culcată pe şine, în faţa poliţiştilor, strângându-şi copilul în braţe, se afla printre imigranţii care refuzau joi să renunţe la trenul către frontiera cu Austria, denunţând o "capcană" a autorităţilor, care vor să-i transfere în tabere de refugiaţi, relatează AFP online.

Urmărește
2533 afișări

"Omorâţi-mă, omorâţi-mă! Prefer să mor decât să merg într-o tabără!", striga un irakian către poliţişti, în faţa camerelor de luat vederi, înaintea trenului oprit în mica gară Bicske, situată la aproximativ 40 de kilometri de Budapesta.

"SOS!", "Germany!", "No camp!" strigau alţi imigranţi, majoritatea sirieni, care cereau să-şi poată continua călătoria pomisă, până la frontiera cu Austria.

Garnitura verde a companiei MAV, luată cu asalt de cel puţin 200 de imigranţi joi, înainte de prânz, urma - oficial - să ajungă la Szombathely şi Sopron, două oraşe de frontieră.

Însă, când a ajuns la Bicske, după câteva zeci de kilometri, trenul s-a oprit, iar poliţia a încercat să debarce pasagerii, cu scopul, potrivit agenţiei oficiale de presă MTI, de a-i urca la bordul unor autobuze, către o tabără de refugiaţi locală.

Postul britanic de telviziune Sky News a difuzat imagini cu poliţişti care purtau căşti şi care încercau să ridice o femeie, care ţipa, culcată pe şine, împreună cu copilul ei, pe care-l ţinea în braţe.

Situaţia s-a mai calmat joi după-amiaza, după ce poliţiştii în ţinută antirevoltă - prezenţi în număr mare - s-au mulţumit să încercuiască trenul, către ora 15.15 GMT (18.15, ora României).

Pe o căldură umedă, unii călători s-au simţit rău şi au fost preluaţi de către salvatori de la Crucea Roşie, în timp ce copii plângeau, au constat jurnalişti AFP.

Imigranţii au refuzat sticle cu apă pe li le întindeau forţele de ordine sau vărsau, în mod ostentativ, ceea ce conţineau sticlele primite, a constat AFP.

Oprirea neopinată a trenului la Bicske - o localitate în care se află una dintre cele patru principale tabere de refugiaţi din Ungaria - a fost catalogată de către un voluntar, care şi-a asumat rolul de purtător de cuvânt al refugiaţilor drept o "capcană" întinsă de către autorităţi.

Garnitura a plecat din Gara Keleti, de la Budapesta, după ce aceasta a fost redeschisă joi dimineaţa. Gara a fost închisă timp de două zile, din cauza afluxului de imigranţi care încearcă să ajungă în vestul Europei.

"Şmecherie a Guvernului, poliţiei şi MAV"

În faţa amplorii fenomenului, Ungaria, una dintre principalele ţări de tranzit al imigranţilor către Europa Centrală, şi-a suspendat marţi - sine die - legăturile feroviare internaţionale.

Trenul urma, totuşi, să le permită pasagerilor să ajungă până la câţiva kilometri de frontiera austriacă. Compania naţională austriacă ÖBB a anunţat că este dispusă să-şi suplimenteze capacităţile, pentru a prelua imigranţii de la Sopron la Viena.

Aproximativ 2.000 de refugiaţi se aflau, în continuare, la Gara Budapesta-Keleti, joi după-amiaza, potrivit unei estimări a Înaltului Comisariat ONU penru Refugiaţi (UNHCR).

Alt tren a plecat din gară cu aproximativ 100 de imigranţi şi poliţişti care purtau căşti de protecţie - oficial către oraşul Györ, situat la jumătatea drumului între Budapesta şi Viena, în apropiere de frontiera cu Slovacia.

Potrivit lui Marton Bisztrai, un voluntar care se ocupa de primirea imigranţilor la Keleti, plecarea trenurilor avea scopul să-i "prindă în capcană" pe imigranţi.

"Eu cred că este o şmecherie a Guvernului, poliţiei şi companiei feroviare", a declarat el pentru AFP. "Ei vor doar să degajeze oamenii de aici şi să-i trimită în tabere. Este un lucru foarte cinic", a apreciat el.

Orban, comparat cu al-Assad

Nerăbdarea creştea, în paralel, în rândul imigranţilor care aşteptau la gară. "Am cheltuit 700 de euro, luni, cu aceste bilete de tren către Munchen, împreună cu familia mea. Ne-au escrocat", afirmă un bărbat.

Premierul conservator ungur "Viktor Orban mă face să mă gândesc la (Bashar al-)Assad. Am părăsit Siria pentru că îmi era teamă că mă arestează poliţia. Aici am acelaşi sentiment", declară, la rândul său Bassel, un student la medicină, originar din Damasc.

La Bruxelles, Orban, care a pus să fie ridicat un gard de sârmă ghimpată pentru a opri imigranţii la frontiera cu Serbia, a apărat ferm, joi, modul în care Budapesta a gestionat criza, apreciind că "nu este o problemă europeană, ci germană".

"Nimeni nu vrea să rămână în Ungaria, în Slovacia, în Estonia, în Polonia. Toţi vor să meargă în Germania. Sarcina noastră este să-i înregistrăm şi-i înregistrăm", a promis el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici