Imigranţii europeni din Marea Britanie nu vor putea vota la referendumul privind apartenenţa la UE

Cetăţenii europeni rezidenţi în Marea Britanie, care au dreptul să voteze în alegerile europene, nu vor putea să voteze în cadrul referendumului cu privire apartenenţa ţării la Uniunea Europeană (UE), relatează Sky News în pagina electronică.

Urmărește
1188 afișări
Imaginea articolului Imigranţii europeni din Marea Britanie nu vor putea vota la referendumul privind apartenenţa la UE

Imigranţii europeni din Marea Britanie nu vor putea vota la referendumul privind apartenenţa la UE (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Premierul britanic David Cameron a stabilit regulile cu privire la cine este eligibil să participe la referendumul cu privire la rămânerea sau nu a ţării în UE şi un calendar diplomatic "ameţitor" pentru a se asigura că planurile sale cu privire la o reformă la Bruxelles sunt adoptate rapid.

Downing Street a anunţat că referendumul urmează să fie organizat după aceleaşi reguli ca alegerile generale - adică au dreptul să voteze britanicii, irlandezii şi cetăţenii din cadrul Commonwealth cu vârsta peste 18 ani care locuiesc în Marea Britanie, dar şi britanicii care locuiesc în străinătate de cel puţin 15 ani.

Însă, cetăţenii statelor membre UE care locuiesc în Marea Britanie - care au dreptul că voteze în alegerile europene - nu au dreptul să participe la referendum.

Proiectul de lege cu privire la acest referendum urmează să se afle în centrul discursului reginei, miercuri.

Textul urmează să treacă destul de uşor în Parlament, după ce Partidul Laburist a decis să nu se mai opună proiectului. Conducerea laburistă a ales să evite înfrângerea pe care ar fi suferit-o încercând să blocheze proiectul şi să se concentreze, în schimb, asupra campaniei în favoarea rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană.

Între timp, premierul britanic continuă un tur al capitalelor europene, în încercarea de a obţine reforma care, crede el, va face Uniunea mai acceptabilă pentru britanici.

Cameron urmează ca joi să discute cu premierul danez Helle Thorning Schmidt, cu premierul olandez Mark Rutte, iar apoi să ia cina cu preşedintele Francois Hollande la Palatul Elysee, la Paris. El se va întâlni vineri, la Varşovia, cu premierul polonez Eva Kopacz, iar apoi cu Angel Merkel la Berlin. În următoarele două săptămâni Cameron urmează să se întâlnească faţă în faţă cu toţi omologii săi europeni. După aceea, la summitul UE programat la sfârşitul lui iunie, va afla dacă aceştia sunt pregătiţi sau nu să accepte ceea ce propune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici