- Home
- Externe
- MARIUPOL, (14.05.2014, 11:35)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Imperiul miliardarului Rinat Ahmetov se implică în criza din estul Ucrainei
Calmul a revenit marţi la Mariupol, în sud-estul Ucrainei, după mai multe zile de violenţe sângeroase care au implicat proruşii şi forţele ucrainene, în parte graţie implicării miliardarului Rinat Ahmetov, omul puternic din această regiune.
Urmărește
1537 afișări
Rinat Ahmetov (Imagine: Mediafax Foto / AFP)
"După revoltele din 9 mai, care s-au soldat cu şapte morţi şi 42 de răniţi, populaţia era înspăimântată, poliţia demoralizată. Erau multe jafuri în magazine, furturi de maşini, haos şi sentimentul unui vid de putere ... trebuia reacţionat", povesteşte Iuri Zincenko, în vârstă de 39 de ani, directorul uzinei metalurgice Ilici, principalul angajator din regiune şi una dintre cele mai prospere ale imperiului industrial al lui Rinat Ahmetov.
Conducerea uzinei Ilici a decis să înfiinţeze o miliţie non-armată, recrutată din rândul celor 30.000 de angajaţi ai săi, pentru a ajuta la restaurarea ordinii în acest oraş portuar cu 500.000 de locuitori, situat pe litoralul Mării Azov.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
"Este perfect legal. Oamenii noştri patrulează cu poliţia, nu poartă arme. Sunt două zile de când am început şi deja nu mai sunt jafuri şi oameni înarmaţi în oraş. Situaţia s-a calmat net", asigură Zincenko.
Într-adevăr, la Mariupol pot fi întâlnite grupuri de circa zece bărbaţi, uşor de recunoscut după vesta cu numele uzinei, însoţiţi de câţiva poliţişti.
Primul semn al unei ameliorări a situaţiei este faptul că barierele care au fost ridicate în oraş de separatiştii proruşi au dispărut, au constatat jurnaliştii AFP.
"După acelaşi model, vom forma patrule în alte oraşe din regiunea Doneţk", unde Rinat Ahmetov are uzine, asigură Zincenko.
Uzina Ilici a lui Ahmetov ajută direct poliţia, furnizând în special carburant poliţiştilor ale căror sedii au fost incendiate în timpul revoltelor.
"Ne iubim ţara, suntem pentru o Ucraină unită. Suntem patrioţi", a declarat Zincenko, în timp ce drapelele ucrainene flutură alături, în faţa sediului administraţiei companiei.
Rinat Ahmetov, cel mai bogat bărbat din Ucraina, cu o avere estimată la peste 11 milliarde de dolari de către Forbes, este o figură prezentă permanent în viaţa economică şi politică a regiunii.
Cotizaţia uzinei metalurgice Ilici din Mariupol reprezintă 25 la sută din bugetul total al regiunii Doneţk, una dintre cele două regiuni din estul ţării unde proruşii şi-au proclamat, duminică, independenţa.
Dar în conflictul dintre Kiev şi separatiştii înarmaţi proruşi, Ahmetov depune eforturi pentru păstrarea unei poziţii echilibrate pe cât posibil: el îşi afişează ataşamentul faţă de Ucraina unită şi ajută autorităţile să restaureze ordinea la Mariupol dar s-a întâlnit şi cu liderii insurgenţilor proruşi din Doneţk.
Atent să se prezinte ca un bărbat preocupat de pace, el le-a cerut autorităţilor de la Kiev să pună capăt operaţiunii militare destinate să preia controlul asupra estului rebel şi a cerut în acelaşi timp proruşilor să renunţe la independenţă şi să negocieze cu Kievul.
Viitorul este nesigur pentru regiunile Doneţk şi Lugansk, unde se concentrează o mare parte din imperiul industrial al lui Rinat Ahmetov. Cotidianul Vocea poporului al "Republicii Doneţk" decretate de separatiştii proruşi denunţa "vampirii oligarhi" şi cerea, în urmă cu o săptămână, "să se pună capăt bantustanului oligarho-nazist" în Ucraina.
Rinat Ahmetov este preşedintele clubului de fotbal Şahtior Doneţk şi are interese care merg de la siderurgie la energie, de la bănci la asigurări. El reprezintă pentru mulţi ucraineni arhetipul acestor oligarhi care controlează ţara de 20 de ani şi care s-au îmbogăţit rapid în condiţii obscure în primii ani ai independenţei.
Citește pe alephnews.ro: Cheltuielile pentru încoronare regelui Charles au fost dezvăluite. Cât plătește Marea Britanie pentru monarhie
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe