Imposibilitatea de a adopta copii din Rusia "va fi o tragedie enormă" pentru unele familii americane

Zeci de familii din Statele Unite care se află pe punctul de a adopta un copil din Rusia au rămas "bulversate" după ce Moscova a decis să interzică cetăţenilor americani să ia în adopţie copii ruşi şi au denunţat folosirea acestor copii ca "pioni într-un joc politic".

Urmărește
177 afișări
Imaginea articolului Imposibilitatea de a adopta copii din Rusia "va fi o tragedie enormă" pentru unele familii americane

Imposibilitatea de adopta copii din Rusia "va fi o tragedie enormă" pentru unele familii americane (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Familiile care se află în procedură de adopţie sunt "foarte îngrijorate şi speriate că nu vor putea să îşi aducă acasă copiii", a declarat pentru AFP Anya Rutherford, coordonatoarea programului Rusia pentru asociaţia Christian World Adoption. "Va fi o tragedie enormă dacă Rusia va interzice aceste adopţii", afirmă ea.

Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus) a adoptat miercuri, în a doua lectură, o propunere de lege privind interzicerea adopţiilor de copii ruşi de către americani ca răspuns la sancţiunile prevăzute de "legea Magniţki", adoptată de către Congresul american.

"Legea Magniţki" interzice intrarea pe teritoriul Statelor Unite şi prevede confiscarea activelor unor oficiali ruşi implicaţi în cazul decesului în timpul detenţiei a juristului rus Serghei Magniţki, cu scopul de a preveni viitoare încălcări ale drepturilor omului.

Peste 45.000 de copii ruşi au fost adoptaţi de către familii americane începând din 1999, între care 962 în 2011.

Agenţiile de adopţie contactate de AFP au regretat în unanimitate, joi, această decizie, sperând că Duma de Stat o va anula în a treia lectură sau preşedintele Vladimir Putin nu o va semna în cele din urmă.

În opinia Elinei Filippova, coordonatoarea programului Rusia pentru agenţia Adoption Ark, "fiecare ţară pledează pentru drepturile omului, dar din acest conflict (între Rusia şi Statele Unite) rezultă încălcarea drepturilor celor mai vulnerabile persoane", afirmă ea.

"Sperăm sincer că orfanii ruşi nu vor deveni ostatici. Rusia a făcut un lucru bun pentru că i-a plasat pe mulţi dintre aceşti copii în familii din ţară. Dar unii nu-şi găsesc locul. Adeseori, aceştia sunt copii care au nevoi speciale", bolnavi, fragili, mai mari şi "pur şi simplu vor fi lăsaţi în orfelinate", regretă ea.

În opinia lui Richard Klarberg, preşedinte la Council on Accreditation, o organizaţie care înregistrează aproape 200 de agenţii de adopţie din Statele Unite, această decizie este "nefericită". "Rusia ia în calcul să aplice pedepse împotriva unor copii care ar putea avea o familie din Statele Unite", constată el.

Kimberly şi Christopher, care locuiesc în West Virginia (est), spun că "nu înţeleg legea" şi consideră că aceşti "copii sunt folosiţi ca pioni într-un joc politic". Ei l-au întâlnit pe fiul lor adoptiv pentru prima dată în octombrie. "Să nu-l putem aduce va fi teribil", scriu ei într-un e-mail pentru AFP.

Stacey şi Jeremy, care au deja doi copii biologici, aşteaptă o fetiţă în vârstă de doi ani. "Vrem în continuare să credem că va veni acasă la noi", explică ei. "Aceşti orfani sunt în mijlocul unei bătălii politice care nu are nimic în comun cu ei", spun ei. "Noua lege îmi frânge inima", regretă ea. "Este dramatic să lipseşti un copil de dreptul de a avea o familie", declară Stacey.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului american de Stat, Victoria Nuland, a anunţat joi că "a auzit presa rusă vorbind despre eventuale amendamente", dar a refuzat să se pronunţe asupra unei legislaţii finale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici