Blogul său, „Gay Girl in Damascus” („O lesbiană în Damasc”), era urmărit de mii de persoane, emoţionate de lupta dusă de această „tânără militantă pro-democraţie” împotriva represiunii regimului sirian.
Un val de solidaritate a luat naştere pe reţelele de socializare când, pe acelaşi blog, o persoană care se prezenta drept o rudă a tinerei anunţa, în urmă cu o săptămână, că aceasta a fost „răpită” la Damasc. Un grup pe Facebook, „Eliberaţi-o pe Amina Abdallah”, a reunit aproape 15.000 de membri.
Dar toate acestea erau false. Tânăra Amina Abdallah Arraf era de fapt Tom MacMaster, un american de 40 de ani cu barbă, masterand la Universitatea din Edinburgh, Scoţia. „Nu credeam că voi provoca vreodată acest nivel de interes”, a scris Tom MacMaster într-o „scrisoare de scuze pentru cititori”, difuzată pe blog.
Îndoielile apăruseră cu câteva zile înainte, după ce săptămâna trecută s-a dovedit că o fotografie care ar fi înfăţişat-o pe Amina era de fapt a unei londoneze, furată de pe pagina sa de Facebook.
„În timp ce naratorul era fictiv, faptele de pe blog sunt autentice şi nu sunt înşelătoare în ceea ce priveşte situaţia din teren”, a mai scris MacMaster.
El militează de mai mulţi ani pentru cauza democratică în Orientul Mijlociu.
Conform Washington Post, Tom MacMaster utilizează pseudonimul Amina de cel puţin cinci ani şi a lansat blogul „Gay Girl in Damascus” în februarie.
Universitatea din Edinburgh a anunţat deschiderea unei anchete pentru a determina dacă bărbatul a încălcat regulile informatice acestei instituţii.
Dezvăluirea falsului blog a generat furia susţinătorilor tinerei, care se mobilizaseră după „răpirea” sa.
De asemenea, acest caz ridică din nou întrebarea fiabilităţii reţelelor de socializare pe Internet, utilizate pe larg în timpul „primăverii arabe”, din cauza accesului restrâns la informaţii pe teren.