În Afganistan, femeile suferă în tăcere. A trecut un an de când talibanii au preluat puterea

Consecinţele Acordului de la Doha, încheiat între Donald Trump, fostul preşedinte american, şi liderii talibani, sunt devastatoare.La un an de la căderea Kabulului, femeile afgane încearcă să-şi construiască o viaţă nouă în străinătate, sau îndură în tăcere sub unul dintre cele mai cumplite regimuri totalitare din istoria modernă.

Urmărește
4270 afișări
Imaginea articolului În Afganistan, femeile suferă în tăcere. A trecut un an de când talibanii au preluat puterea

Hepta

Când talibanii au păşit în capitala Afganistanului pe 15 august 2021, cel mai lung război al Americii a luat sfârşit. Conflictul a durat 20 ani şi a costat 2,3 trilioane de dolari.

Retragerea trupelor americane a forţat zeci de mii de afgani să fugă de frica talibanilor. Unii au fost evacuaţi pe cale aeriană cu sprijinul internaţional al statelor europene. 

Alţii au fugit din Afganistan, doar cu hainele pe ei şi cu strictul necesar. Pentru multe femei afgane, preluarea talibanilor a marcat sfârşitul libertăţilor de care s-au bucurat timp de două decenii.

După un an, mii de femei afgane sunt răspândite în întreaga lume, de pe plajele din Florida până în suburbiile Dublinului.

A începe de la zero nu este uşor. Le este dor de ţară şi de cei dragi pe care îi văd doar pe ecranele telefoanelor mobile. Noaptea, se întorc adesea în Afganistan, dar doar în vise.

Se luptă să aibă noi identităţi, muncesc din greu ca să supravieţuiască de pe o zi pe alta şi îşi petrec timpul liber să înveţe noi limbi. 

Într-o ţară în care aproape două treimi din populaţie are sub 25 de ani, membrii tinerei generaţii din Afganistan au trăit  în timpul războiului dintre NATO, talibani şi teroriştii al-Qaida.

Talibanii  au condus ţara la sfârşitul anilor 1990 înainte de a fi înlăturaţi de la putere de trupele SUA şi forţele afgane ale Alianţei Nordului în 2001.

Comunitatea internaţională a încurajat femeile să-şi urmărească visele după ce represiunea, pe care au îndurat-o de mici copii în anii 1990, părea că se încheiase. Spre deosebire de milenialii din statele occidentale care sunt nostalgici după anii 1990, cei din Afganistan au doar amintiri de coşmar. 

Când ultimele trupe americane s-au retras într-o retragere haotică vara trecută, femeile afgane şi-au văzut câştigurile, obţinute cu greu în două decenii, evaporate peste noapte.

În ciuda faptului că au promis că vor onora drepturile femeilor „în cadrul islamului”, talibanii şi-au intensificat represiunile, exact aşa cum activiştii afgani avertiseră de mult.

Talibanii au interzis liceul pentru fete, au impus restricţii femeilor care lucrează şi călătoresc în străinătate şi le-a ordonat să rămână încuiate în casă. Dacă trebuie să iasă afară, trebuie să îşi acopere întreg corpul şi faţa, cu excepţia ochilor.

Regimul a închis aproape toate adăposturile pentru femeile care fug de violenţă, iar violenţa domestică este acum în creştere. A fost desfiinţat ministerul pentru Afacerile Femeilor. Demonstraţiile feministe au fost suprimate. Numărul căsătoriilor între copii este în creştere, iar femeile şi fetele care ajung în pragul disperării, aleg să se sinucidă. 

Afganele care au reuşit să iasă din ţară se pot considera norocoase, dar se simt trădate de o lume care le-a promis că le va fi alături.  

Acestea sunt femei care au fost cândva pline de optimism cu privire la viitorul ţării lor. S-au alăturat forţelor de securitate din regiunile rămase libere din Afganistan ce continuă să lupte împotriva talibanilor, sau au devenit profesori, artişti şi activişti. Acum sunt libere şi în siguranţă. Dar sunt departe de casele pe care le iubesc şi de viitorul pe care îl merită, scrie Time

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici