„Salut femeie-maimuţă”, este e-mailul pe care jurnalista Erica Ifill l-a găsit, în dimineaţa zilei de 23 august. Pe lângă insultarea ei, a originilor, a strămoşilor şi a poziţiilor luate, a fost jignită şi Lisa LaFlamme.
Nu mai sunt cazuri izolate, ci un fenomen care devine din ce în ce mai îngrijorător. Abuzul online asupra femeilor jurnaliste este o parte evidentă a reţelelor sociale, mai ales în Canada.
În 2022, campaniile organizate de grupuri de troli care vizează profesioniştii media de pe internet, mai ales dacă aceştia sunt afro-americani sau aparţin unui alt grup etnic, au crescut la 13. În august, jurnaliştii Erica Ifill şi Saba Eitizaz au primit e-mailuri de ameninţare, la sfârşitul unui an, cel dintre 2021 şi 2022, în care cutiile poştale ale jurnaliştilor fuseseră puternic profanate.
„Monkeypox in the Islamic community” este subiectul e-mailului primit în schimb de la Saba Eitizaz. Textul: „Când naiba o să-ţi închizi gura aia mare neagră?” Saba a trebuit să fugă din Pakistan tocmai din cauza unor astfel de ameninţări. Coaliţia pentru Femei în Jurnalism (CFWIJ) monitorizează din 2017 situaţia femeilor, ducând lupte pentru o mai bună justiţie socială.
Canada, în monitorizarea făcută de CFWIJ, se află pe locul trei în clasamentul de coşmar al abuzurilor, online dar nu numai, împotriva jurnaliştilor. Cu 7% din totalul mondial, ţara nord-americană este în spatele Turciei (68%) şi Rusiei (14,5%) în acest clasament.
Pe 1 septembrie a sosit răspunsul oficial al CFWIJ: împreună cu alte 46 de asociaţii şi ziare, ONG-ul a trimis o scrisoare prim-ministrului canadian, Justin Trudeau, poliţiei din Toronto, poliţiei din Ottawa şi procurorului general al Ontario cerând luarea unor măsuri rapide şi eficiente împotriva acestor campanii de ură sistematică.
„În multe ţări, se iau contramăsuri împotriva acestor tipuri de comportament. Cerem autorităţilor şi administraţiei canadiene să facă acelaşi lucru”. Pe 25 august, Trudeau se pronuntase deja pe tema insultării jurnaliştilor, argumentând că „ura nu are loc în această societate, nici un jurnalist nu trebuie ameninţat pentru că şi-a făcut treaba”.