- Home
- Externe
- (05.02.2022, 12:06)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
În epoca post-9/11, vânătoarea de terorişti a devenit o tradiţie prezidenţială la Casa Albă
- În 2006, sub administraţia preşedintelui republican George W.Bush jr., forţele aeriene americane l-au ucis pe Abu Musab al-Zarqawi, liderul grupării teroriste al-Qaida din Irak, autorul multor masacre şi planificator al atacurilor sinucigaşe..
- În 2011,sub administraţia preşedintelui democrat Barack Obama, trupele speciale l-au ucis pe Osama bin Laden, liderul terorist al grupării al-Qaida, şi autorul atacurilor teroriste de la 9/11.
- În 2019, sub administraţia preşedintelui republican Donald Trump, trupele speciale l-au localizat pe liderul ISIS, Abu Bakr al-Bahgdadi, răspunzător pentru atacuri teroriste şi masacre, dar acesta s-a sinucis, detonându-şi vesta cu explozibili.
- În 2022, sub administraţia preşedintelui democrat Joe Biden, trupele speciale l-au localizat pe noul lider ISIS, Abu Ibrahim Al-Hashimi Al-Qurashi, dar acesta s-a sinucis, detonând o bombă.
Urmărește
323 afișări
În epoca post-9/11, vânătoarea de terorişti a devenit o tradiţie prezidenţială la Casa Albă
După atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, preşedintele american de atunci, George W. Bush jr. a declarat război terorismului. De atunci, fiecare preşedinte american conduce o operaţiune de eliminare a unui lider terorist al-Qaida sau ISIS, ceea ce a devenit o practică obişnuită în cadrul unui război care nu se va încheia prea curând, dar cu speranţa că lumea va deveni un loc mai sigur. Şi al-Qaida şi Daesh/ISIS urmează o ideologie comună - jihadismul salafist care are ca scop să stabilească un califat global şi să combată globalizarea, consumerismul, creştinismul şi stilul de viaţă occidental.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Uciderea lui Abu Musab al-Zarqawi (2006)
De-a lungul primului său mandat prezidenţial, republicanul George W. Bush jr. l-a vânat pe coordonatorul atacurilor, Osama bin Laden, liderul grupării al-Qaida. Forţele SUA au bombardat Emiratul Islamic al Afganistanului şi au înlăturat regimul taliban care terorizase ţara din 1996 până în 2001, Scopul principal a fost căutarea liderului terorist care era adăpostit de talibani. Dar Osama bin Laden a reuşit să scape prin a se refugia în Pakistan.
În al doilea mandat al său, preşedintele republican Bush jr. a avut de înfruntat insurgenţele din Irak, precum şi o nouă ameninţare - Abu Musab al-Zarqawi, liderul grupării jihadiste Jama'at al-Tawhid wal-Jihad din Irak.Acesta a comis atrocităţi - a executat ostatici fără milă şi a coordonat atacuri sinucigaşe cu bombă.
Din 2004 a depus un jurământ de loialitate şi supunere lui Osama bin Laden, iar gruparea sa jihadistă a devenit afilierea irakiană a grupării al-Qaida. Bush a dezvăluit că al-Zarqawi şi bin Laden plănuiau împreună efectuarea unor atacuri asupra Americii.
Pe 7 iunie 2006, după ce a fost depistat prin satelit, Zarqawi a fost ucis în timp ce locuinţa sa a fost bombardată de două avioane F-16 ale forţelor aviatice americane. În ziua următoare, forţele coaiţiei i-au preluat, identificat şi fotografiat trupul. Bush a ţinut un discurs, informând publicul american despre pedepsirea unui terorist periculos. Acesta nu a fost în Camera de Situaţie a Casei Albe pe timpul misiunii.
Guvernul SUA a distribuit o fotografie cu cadavrul lui Zarqawi. Lansarea imaginii a fost criticată pentru că a creat din neatenţie o imagine iconică liderului terorist şi a produs indignări din partea jihadiştilor care au devenit şi mai radicalizaţi.
Iar Osama bin Laden, autorul atacurilor de la 9/11, era încă de negăsit.
Sursa Colaj Foto - Wikipedia Commons - Preşedintele George W.Bush jr. în Camera de Situaţii în iulie 2006/ al-Zarqawi
Uciderea lui Osama bin Laden (2011)
După ce l-a ridiculizat pe Donald Trump la dineul corespondenţilor Casei Albe de pe 1 mai 2011 în privinţa controversei certificatului său de naştere, preşedintele american de atunci, democratul Barack Obama s-a dus în Camera de Situaţii a Casei Albe, cunoscută drept sala de conferinţe John F. Kennedy.
După o îndelungată perioadă de observaţii prin satelit, forţele militare americane au reuşit să identifice locuinţa în care se afla Osama bin Laden, amplasată în Abbottabad, Pakistan.
Obama, împreună cu vicepreşedintele Joe Biden, secretarul de Stat Hillary Clinton, secretarul Apărării Robert Gates, Marshall Bradley Webb, general locotenent al Forţelor Aeriene ale Statelor Unite, şi Antony Blinken, consilierul pentru securitate naţională, au asistat la misiunea cu numele de cod Operaţiunea Neptune Spear care a fost efectuată de CIA. În fotografie, preşedintele Obama apare îmbrăcat lejer, fără cravată, dar este vizibil crispat.
La operaţiune au participat trupele de comando Navy Seal Team 6, regimentul 160 de Operaţiuni Speciale de Aviaţie şi operatori din Divizia de Activităţi Speciale a CIA. Operaţiunea a pus capăt unei căutări de aproape 10 ani a lui bin Laden.
Robert J. O'Neill, unul dintre militarii Navy Seal Team 6, a fost cel care l-a împuşcat pe Osama bin Laden în cap şi în piept. Militarii americani au dus cadavrul lui bin Laden în Afganistan pentru identificare, apoi l-au aruncat în mare la 24 de ore de la moartea sa, în conformitate cu tradiţia islamică.
Obama a ţinut un discurs pe 2 mai pentru a informa publicul american despre uciderea teroristului, iar mulţi americani au sărbătorit în stradă uciderea teroristului. Dar războiul împotriva terorismului era pe departe încheiat, mai ales că pe fondul Primăverii Arabe şi-au făcut apariţia noi mişcări radicalizate ca Daesh.
Nu a fost publicată vreo fotografie cu corpul liderului terorist pentru a nu amplifica violenţele din lumea arabă şi pentru a nu-l martiriza in stilul lui Che Guevara.
Popularitatea preşedintelui Obama a crescut, fiind reales la alegerile prezidenţiale din 2012.
Sursa Colaj Foto - Wikipedia Commons - Preşedintele Barack Obama în Camera de Situaţii în mai 2011/Osama bin Laden
Uciderea lui Abu Bakr al-Baghdadi (2019)
În iunie 2014, Abu Bakr al-Baghdadi, liderul grupării Daesh, a coordonat anexarea teritoriilor din estul Siriei şi nord-vestul Irakului, şi s-a proclamat calif al Statului Islamic al Siriei şi Irakului. ISIS a fost desemnată organizaţie teroristă de Naţiunile Unite, iar marile puteri au condus operaţiuni militare în Siria şi Irak împotriva teroriştilor.
Gruparea lui al-Baghdadi s-a caracterizat prin brutalitate şi tactici extremiste precum atacuri sinucigaşe şi execuţia prizonierilor de război. Teroriştii ISIS făceau trasmisiuni filmate cu ostatici decapitaţi sau incendiaţi în cuşti. Baghdadi s-a implicat direct în genocidul yazidiţilor din Irak, efectuarea sclaviei sexuale la scară largă şi în comiterea actelor de viol, biciuire, execuţii şi masacre. El însuşi a avut mai mulţi sclavi sexuali.
Rusia a reuşit cu aviaţia sa să distrugă celulele ISIS din Siria condusă de regimul dictatorului Assad, iar America şi Egipt au contribuit la refacerea integrităţii teritoriale a statului irakian.
Gruparea Daesh a revendicat multe dintre atacurile teroriste comise de adepţi islamici radicalizaţi din marile oraşe europene - Paris, Nice, Londra, Barcelona, Bruxelles şi Istanbul.
La 27 octombrie 2019, preşedintele american de atunci, republicanul Donald Trump, a coordonat o operaţiune de ucidere a lui al-Baghdadi localizat în Idlib, Siria, prin a trimite un detaşament Delta, regimentul 75 Ranger şi Regimentul 160 de Aviaţie pentru Operaţiuni Speciale,. În cadrul operaţiunii, SUA au cooperat cu Rusia şi Turcia în găsirea teroristului.
Liderul terorist a fost depistat şi înconjurat de trupele americane care au pus câinii militari să-l captureze. Teroristul şi-a luat doi dintre copii săi mici şi a fugit într-un tunel. Încolţit fiind, şi-a detonat vesta sinucigaşă, murind alături de copii săi. Explozia a rănit doi militari Delta şi un câine. Tunelul s-a prăbuşit, iar soldaţii americani au săpat printre resturi pentru a recupera o parte din rămăşiţele lui Baghdadi. Tehnicienii de laborator au efectuat cu succes analiza ADN în decurs de 15 minute, confirmând identitatea lui Baghdadi.
Preşedintele Trump, care a publicat o poză cu el îmbrăcat formal, alături de vicepreşedintele Mike Pence, secretarul Apărării Mark Esper şi generalul Mark Milley, a ţinut un discurs laudativ în care a exclamat "Abu Bakr al-Baghdadi, este mort. A murit ca un câine, a murit ca un laş”.
Trump spera că dacă îl imită pe Obama prin a comanda uciderea unui lider terorist şi să-i anunţe uciderea printr-un discurs fastuos, va fi reales pentru al doilea mandat la alegerile din 2020. Nu s-a întâmplat!
Preşedintele controversat era detestat de o mare parte a populaţiei datorită atitudinii sale. În 2020, datorită proastei gestionări a pandemiei de coronavirus şi modul cum a tratat problema rasială din America, Trump a pierdut alegerile prezidenţiale.
Sursa Colaj Foto - Wikipedia Commons - Preşedintele Donald Trump în Camera de Situaţii în octombrie 2019/ al-Baghdadi
Uciderea lui Abu Ibrahim Al-Hashimi Al-Qurashi (2022)
Abu Ibrahim Al-Hashimi Al-Qurashi a fost un alt terorist periculos, al doilea calif al Statului Islamic. El a fost unul dintre principalii lideri ai Statului Islamic care a orchestrat genocidul în masă împotriva yazidiţilor în timpul masacrului de la Sinjar. Până în acest moment, el a devenit adjunct al lui Abu Bakr al-Baghdadi, iar după moartea sa a preluat conducerea grupării teroriste.
La 3 februarie 2022, preşedintele american actual, democratul Joe Biden, a anunţat că forţele militare americane au întreprins cu succes o operaţiune de combatere a terorismului în Atme , în nord-vestul Siriei, lângă graniţa sa cu Turcia, care a dus la moartea lui Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi.
Potrivit rapoartelor vecinilor, un difuzor în limba arabă a cerut civililor vecini să evacueze zona, apoi au venit soldaţi americani şi un interpret de limbă arabă care au făcut aceleaşi anunţuri.
Un oficial înalt de la Casa Albă a declarat pentru Reuters că al-Qurashi a detonat o bombă cu care s-a sinucis, şi odată cu el au murit alte 12 persoane, inclusiv membri ai familiei sale (printre morţi se numără patru femei şi şase copii).
În urma exploziei, trupele de operaţiuni speciale americane au intrat în clădire şi au avut un schimb de focuri cu supravieţuitorii exploziei, inclusiv cu un locotenent al lui al-Qurashi, care a fost şi el ucis.
O poză cu preşedintele a fost publicată pe internet când se afla în Camera de Situaţii, purtând doar cămaşă cu cravată şi masca sanitată la gură, reamintindu-ne de vremurile pandemice pe care le traversăm. Alături de el apare vicepreşedintele Kamala Harris, care la rândul ei poartă mască sanitară.
Rămâne de văzut cum se va descurca Joe Biden la alegerile din 2024, deşi popularitatea sa este în scădere din cauza ocupării Afganistanului de către talbani.
Sursa Colaj Foto - Wikipedia Commons - Preşedintele Joe Biden în Camera de Situaţii/ al-Qurashi
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: SUA: Rusia plănuieşte un mare exerciţiu nuclear ca un avertisment pentru Occident în legătură cu Ucraina
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:20
-
astăzi, 16:01
Conducerea PSD se reuneşte duminică după negocierile cu PNL-UDMR şi consultările cu preşedintele