- Home
- Externe
- PARIS, (14.01.2014, 15:16)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
În Franţa, statutul de Primă Doamnă nu există
Constituţia franceză nu acordă niciun statut partenerei preşedintelui Republicii, fie că acesta este sau nu căsătorit legal cu ea, iar funcţia sa nedifinită dar uneori costisitoare a făcut deseori obiectul unor polemici.
Urmărește
173 afișări
Valérie Trierweiler, partenera preşedintelui François Hollande (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Prima Doamnă": expresia este totuşi citată ad nauseam de toată presa în legătură cu vodevilul în care actori sunt preşedintele François Hollande, partenera sa Valérie Trierweiler şi amanta secretă a acestuia, dar acest statut nu există în Franţa. Protocolul nu prevede nimic pentru ea.
O singură menţiune apare în legătură cu soţiile preşedinţilor în arsenalul legislativ: este prevăzut ca odată devenite văduve, ele să primească o pensie, aşa cum este cazul pentru multe profesii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
Această inexistenţă legală, totuşi, este contrazisă de practică: partenera preşedintelui dispune de un birou şi un secretariat la Elysée, oficial pentru a răspunde scrisorilor pe care le poate primi de la cetăţeni, şi ale cărui cheltuieli sunt suportate din bugetul preşedinţiei. Ea dispune, de asemenea, de gardă de corp.
În 2006, deputatul socialist René Dosière a alertat asupra faptului că soţia lui Jacques Chirac, Bernadette, poate dispune fără control de maşinile şi şoferii de la Elysée. Un an mai târziu, el s-a întrebat dacă Cécilia, care atunci era încă soţia lui Nicolas Sarkozy, şi-ar fi putut achita cheltuielile cu un card de credit al preşedinţiei.
Potrivit unei anchete recente a revistei VSD, Valérie Trierweiler ar costa statul 19.742 de euro pe lună, departe de cei 60.000 de euro pe lună cheltuiţi de Carla Bruni-Sarkozy şi cei 80.000 de euro cheltuiţi de Bernadette Chirac.
Când preşedintele merge în vizită oficială în străinătate, eventuala călătorie a soţiei sale este suportată tot din bugetul preşedinţiei, la fel ca cea a invitaţilor de marcă pe care vrea să îi ia cu el.
Situaţia inedită a lui Valérie Trierweiler, care nu este căsătorită legal cu François Hollande, a ridicat probleme unor state mai riguroase din punct de vedere moral. Astfel, nu este prevăzut ca ea să îl însoţească pe preşedintele francez în timpul vizitei acestuia la Vatican, la 24 ianuarie.
Valérie Trierweiler, care nu îl însoţeşte pe François Hollande în toate călătoriile, ar trebui a priori să îi fie alături pentru vizita de stat din Statele Unite la invitaţia lui Barack Obama, prevăzută pentru 11 februarie. Nu s-a stabilit încă dacă ultimele episoade ale vieţii private a preşedintelui francez vor schimba acest program.
Pentru a ieşi din ambiguitate, unii promovează adoptarea unui statut al Primei Doamne, care să definească foarte precis funcţia acesteia, locul şi bugetul de care poate să dispună aceasta.
Alţii, dimpotrivă, promovează o separare strictă între viaţa publică şi viaţa privată a şefului statului, aşa cum se întâmplă în multe ţări occidentale. Ei văd în aceasta o garanţie a modernităţii într-o societate în care cei divorţaţi şi uniunile libere s-au multiplicat şi în care soţii sau soţiile personalităţilor politice nu îşi pun capăt propriei cariere profesionale.
François Hollande are el însuşi o opinie pe acest subiect: "Nu se alege o familie", a declarat el în 2012, înainte de a fi ales preşedinte.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
PROSPORT.RO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:49
-
astăzi, 14:47
Numărul cabinetelor medicale de familie din rural este cu 51% mai mic decât în mediul urban