Numele titanului tehnologic care a ţinut prima pagină a ziarelor este unul dintre numerele de înmatriculare ale unor vehicule selectate – printre care „BAD G1RL”, „LATTE” şi „SHADYB1Z” – care au fost scoase la vânzare la sfârşitul lunii ianuarie.
Cea mai mare sumă a fost adjudecată de „1 HH”, 115.000 de dolari din Hong Kong (14.684 de dolari).
Se ştie că rezidenţii din Hong Kong au plătit milioane de dolari pentru o placă râvnită. În 2008, „18” – considerat un număr norocos – a fost vândut pentru 16,5 milioane de dolari Hong Kong (2,1 milioane de dolari).
Opt ani mai târziu, „28” a ajuns la 18,1 milioane de dolari Hong Kong (2,3 milioane de dolari).
Însă recordul a fost stabilit în martie 2021, când un ofertant a cheltuit 26 de milioane de dolari Hong Kong (3,3 milioane de dolari) pentru o plăcuţă cu o singură literă: „W.”
Un purtător de cuvânt al Departamentului Transporturilor a declarat pentru CNN că toate veniturile obţinute din licitaţiile de plăci de înmatriculare personalizate, care au loc în mod regulat, merg direct la Trezoreria guvernului din Hong Kong.
Pentru proprietarii de maşini, plăcuţele de identitate pot avea o semnificaţie personală. Magnatul imobiliar Cecil Chao a cumpărat-o pe a sa, „CEC1L”, la un preţ relativ avantajos, cu puţin peste 20.000 de dolari din Hong Kong (2.550 de dolari în 2007). În prezent, această plăcuţă îi împodobeşte Rolls Royce-ul său argintiu şi vişiniu. El mai are un Bentley cu numele de familie „CHAO” şi un Rolls Royce decapotabil cu „4” – un număr ghinionist în cantoneză şi mandarină, deoarece sună ca „moarte”, dar nu şi pentru dezvoltatorul imobiliar născut în Shanghai.
„M-am născut în China, în Shanghai”, spune Chao. „În shanghaineză, numărul patru (sună ca) „fericire” – aceasta este filosofia mea de viaţă”.
Din 2006, peste 40.000 de „mărci personalizate de înmatriculare a vehiculelor” au fost vândute la licitaţie de către Departamentul de Transport din Hong Kong, cu preţuri începând de la aproximativ 5.000 de dolari Hong Kong (640 de dolari).
Părţile interesate trebuie să se intereseze mai întâi dacă marca propusă de ele îndeplineşte cerinţele Departamentului de Transporturi. Proprietarii de maşini pot crea plăcuţe de până la opt caractere (inclusiv spaţii), dar nu pot include literele „I”, „O” şi „Q”. Odată ce marca este aprobată, aceasta trebuie cumpărată prin licitaţie.
Fenomenul este urmărit pe conturi pe reţelele de socializare, precum @HKnumberplates pe Twitter, unde vânătorii îşi împărtăşesc online descoperirile preferate folosind hashtag-ul #HKnumberplates. CNN a observat recent mai multe plăcuţe de înmatriculare pe străzi, printre care un Lamborghini galben cu „SIN”, un BMW negru cu „DARKSIDE” şi un SUV Porsche alb cu „CNN”.