În Liban, un sat creştin speră la ce e mai bun şi se pregăteşte pentru ce e mai rău

La graniţa Libanului cu Israelul, locuitorii unui sat creştin speră că războiul poate fi evitat, chiar dacă se pregătesc pentru posibilitatea înrăutăţirii ostilităţilor dintre gruparea şiită libaneză Hezbollah şi Israel, scrie, miercuri, Reuters.

Urmărește
833 afișări
Imaginea articolului În Liban, un sat creştin speră la ce e mai bun şi se pregăteşte pentru ce e mai rău

În Liban, un sat creştin speră la ce e mai bun şi se pregăteşte pentru ce e mai rău

Situat la doar câţiva kilometri de graniţă, satul Rmeich a suferit deja consecinţele a trei săptămâni de confruntări de-a lungul graniţei dintre Israel şi Hezbollah, forţa dominantă din sudul Libanului, susţinută de Iran.

Jumătate dintre locuitorii săi au fugit spre nord de când obuzele au început să se prăbuşească pe dealurile din apropiere.

Cu recolta de măsline întreruptă, mijloacele lor de trai au fost, de asemenea, afectate de cele mai grave violenţe din sudul Libanului de când Hezbollah şi Israelul au intrat în război în 2006.

Satul, ca şi restul Libanului, resimte turbulenţele declanşate de conflictul care se desfăşoară la aproximativ 200 km distanţă între Israel şi grupul palestinian Hamas, aliat al Hezbollahului puternic înarmat.

Cei care au rămas în Rmeich par reticenţi în a discuta despre politica crizei care a adus conflictul la uşa lor, încercând să păstreze o oarecare normalitate în satul a cărui biserică din secolul al XVIII-lea încă mai ţine o slujbă de trei ori pe zi.

„Nu voi spune că ne simţim în siguranţă, dar situaţia este stabilă”, a declarat preotul satului, Toni Elias, în vârstă de 40 de ani, în timp ce o dronă militară zbura deasupra sa.

„Dacă nu auzim drona, ne gândim că se întâmplă ceva ciudat. Suntem obişnuiţi cu ea în fiecare zi, 24/7”, a spus Elias.

Rmeich este unul dintre cele doisprezece sate creştine din apropierea graniţei cu Israelul, în sudul Libanului, predominant musulman şiit. În timpul războiului din 2006, aproximativ 25.000 de persoane din oraşele din jur au căutat adăpost în Rmeich.

Amintirile din conflictul din 2006 sunt foarte prezente. Localnicii din Rmeich şi organizaţii de caritate au amenajat un spital improvizat la o şcoală, în cazul în care confruntările dintre Hezbollah şi Israel, iar până acum limitate în mare parte la zonele de la graniţă, se agravează.

„Nu îl vom folosi decât dacă va fi un război şi drumurile vor fi închise, iar Inshalla (dacă Dumnezeu vrea) acest lucru nu se va întâmpla”, a declarat Georges Madi, un medic din sat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici