În Marsilia, un cartier întreg este încălzit cu apă de mare: nu avem nicio factură

În noul cartier Les Fabriques, din Marsilia, aflat în construcţie în partea de nord a oraşului, reţeaua energetică utilizează apa din Marea Mediterană din apropiere pentru a produce încălzire, apă caldă menajeră şi, eventual, răcire pentru aproape 2.000 de locuinţe, scrie Le Figaro.

Urmărește
1719 afișări
Imaginea articolului În Marsilia, un cartier întreg este încălzit cu apă de mare: nu avem nicio factură

În Marsilia, un cartier întreg este încălzit cu apă de mare: nu avem nicio factură

Les Fabriques este un cartier sărăcăcios, abandonat, unde excavatoarele care construiesc viitoarea linie de tramvai ocupă o mare parte din spaţiul public. În mijlocul străzilor degradate din cartierele nordice ale Marsiliei se află câteva clădiri noi. Clădiri care ascund un secret preţios în subsolul lor.

În noul cartier Fabriques, sub una dintre clădiri a fost instalată o parte a unui sistem de producţie a energiei destul de neobişnuit.

De câteva luni, cele 470 de locuinţe care au fost deja finalizate sunt încălzite cu apă din Marea Mediterană din apropiere.

Infrastructura a fost proiectată de Dalkia, cu asistenţă din partea Bouygues Immobilier. Pentru a răci şi încălzi clădirile, acestea sunt echipate cu o buclă de apă dulce temperată. Această apă proaspătă circulă prin conducte legate de portul lung de aproape nouă kilometri, care sunt conectate la pompe de căldură. Aceste pompe de căldură sunt alimentate cu energie marină.

În practică, la doar câţiva kilometri distanţă, se pompează din mare până la 7.000 m3 de apă.

„La intrare a fost instalată o grilă pentru a preveni pătrunderea peştilor mari în sistem”, explică Ludovic Venot, director tehnic al centrului de reţea de la Dalkia.

Bucla de apă dulce care încălzeşte sau răceşte clădirile şi bucla de apă de mare sunt puse în contact într-o cameră sursă. Temperatura buclei de apă dulce, care este încălzită sau răcită în funcţie de sezon, este moderată şi reglată de cea a apei de mare. Această apă de mare, a cărei temperatură este la rândul ei modificată, este apoi returnată în mediul său natural : „Apa de mare echilibrează într-un fel sistemul”, adaugă Ludovic Venot.

„Dar verificăm în mod regulat temperatura apei de mare pe care o evacuăm”, spune Jérôme Sauvage, directorul de proiect al Bouygues Immobilier responsabil cu inovarea. „Trebuie să respectăm un delta al temperaturii de descărcare pentru a evita perturbarea ecosistemului”. După centrala geotermală marină Thassalia, inaugurată în 2016 la Marsilia de Engie, Massileo ar fi, potrivit lui Jérôme Sauvage, „prima din Franţa la această scară”.

În cele din urmă, sistemul a fost conceput pentru a fi utilizat de cel puţin cele 2.000 de locuinţe din acest viitor cartier, precum şi de magazinele din jur.

Un astfel de sistem ar utiliza 70% energie regenerabilă şi recuperată, restul de 30% corespunzând în principal electricităţii necesare pentru funcţionarea pompelor de căldură. Proiectul a primit sprijin din partea Agenţiei Franceze pentru Mediu şi Gestionarea Energiei, precum şi din partea autorităţilor locale, cum ar fi Consiliul Regional. Dar, mai presus de toate, pentru locuitorii acestui cartier, efectul se face simţit pe facturile lor. Avem o temperatură constantă, care este inclusă în tarife”, spune Brigitte.

„Peste această temperatură, avem un termostat în casă şi plătim pentru el, vara şi iarna. Este minunat să folosim apa de mare pentru că este foarte avantajos pentru noi. Nu avem practic nicio factură. Pot vedea acest lucru în comparaţie cu copiii mei, care locuiesc în apartamente mai convenţionale”, a mai spus.

Alte proiecte similare au văzut deja lumina zilei în Monaco, în timp ce oraşele La Grande Motte, La Seyne-sur-Mer şi Sète se pregătesc, de asemenea, să primească o infrastructură similară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici