În toiul pregătirilor pentru Jocurile Olimpice 2020, Japonia trebuie să decidă cum va „scăpa” de apa contaminată de la Fukushima

La centrala nucleară de la Fukushima, situată la nord de Tokyo, lucrători în costume de protecţie încă mai elimină material radioactiv din reactoarele care s-au topit, în urma dezastrului nuclear din 2011, informează Reuters.

Urmărește
1318 afișări
Imaginea articolului În toiul pregătirilor pentru Jocurile Olimpice 2020, Japonia trebuie să decidă cum va „scăpa” de apa contaminată de la Fukushima

Sursa FOTO: Profimedia Images

Jurnaliştii de la Reuters relatează că au avut oportunitatea de a participa la un tur exclusiv al centralei nucleare, care se întinde pe o suprafaţă de peste 3.5 milioane de metri pătraţi, aceştia fiind martori la dezmembrarea mai multor structuri din zona radioactivă, precum şi eliminarea combustibilului uzat din interiorul unui reactor. 

Oficialii de la Tokyo Electric (Tepco), compania care deţine centrala, au folosit tancuri noi pentru a depozita cantităţile tot mai mari de apă contamintă. 

În jur de 4.000 de lucrători au participat la acţiunea de curăţenie, mulţi dintre aceştia purtând echipamente de protecţie. Totodată, vizitatorilor nu li s-a permis să discute cu lucrătorii. 

„Dezmembrarea” centralei nucleare a început în urmă cu aproape un deceniu, dar - odată cu anunţul că Tokyo va fi gazda Jocurilor Olimpice în 2020 - autorităţile s-au mobilizat din nou pentru protejarea zonelor. 

„Vom încerca să oferim ce informaţii avem cât mai repede posibil. Dacă se întâmplă ceva aici, vom informa oamenii prin email, de exemplu”, a spus Kan Nihonyanagi, reprezentantul pentru factori de risc la Fukushima, pentru Reuters.

Sportivi din cel puţin o ţară, Coreea de Sud, au de gând să-şi aducă propriile detectoare de radiaţii, precum şi propria mâncare la vară. 

Acumularea de apă contaminată a fost un subiect „sensibil” al acţiunii de curăţare, care cel mai probabil va mai dura zeci de ani, şi a alarmat ţările vecine. În 2018, Tepco a spus că nu a reuşit să înlăture întregul material periculos din apă, în timp ce în zonă este tot mai puţin spaţiu pentru tancurile de depozitare.  

Potrivit unor oficiali, care supraveghează asupra unei comisii de experţi care la rândul lor analizează problema apei contaminate, opţiunile privind distrugerea reziduurilor ar trebui să fie următoarele: diluarea apei şi aruncarea în Oceanul Pacific sau lăsarea apei să se evapore. 

Guvernul Japoniei ar putea decide asupra uneia dintre opţiuni în doar câteva luni, iar procesul va dura ani întregi, potrivit experţilor. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici