Înalţi oficiali Hamas, inculpaţi de SUA pentru atacurile din 7 octombrie asupra Israelului

  • SUA au anunţat acuzaţii penale împotriva principalilor lideri ai Hamas pentru rolul lor în planificarea, sprijinirea şi comiterea atacului din 7 octombrie din sudul Israelului.
  • Yahya Sinwar – şeful grupării militante – şi cel puţin alte cinci persoane sunt acuzate de planificarea şi orchestrarea atacurilor care au dus la peste 1200 de decese.
Urmărește
1514 afișări
Imaginea articolului Înalţi oficiali Hamas, inculpaţi de SUA pentru atacurile din 7 octombrie asupra Israelului

Yahya Sinwar

Departamentul de Justiţie al SUA a lansat acuzaţii împotriva lui Yahya Sinwar, şeful grupării militante, şi a altor cel puţin cinci persoane de orchestrarea atacului care a ucis 1 200 de persoane, inclusiv peste 40 de americani, scrie The Guardian.

Plângerea penală are şapte capete de acuzare şi include acuzaţii de conspiraţie în vederea furnizării de sprijin material unei organizaţii teroriste străine, conspiraţie în vederea uciderii unor cetăţeni americani şi conspiraţie în vederea utilizării de arme de distrugere în masă.

Totodată, atât Iranul, cât şi Hezbollah din Liban sunt acuzate că au furnizat sprijin financiar şi arme, inclusiv rachete, şi materiale militare.

Dintre cei şase oficiali acuzaţi penal de SUA, doar trei mai sunt în viaţă. Aceştia sunt Yahya Sinwar, despre care se crede că se ascunde în Gaza; Khaled Meshaal, care este stabilit la Doha şi conduce biroul din diaspora al grupării; şi Ali Baraka, un înalt oficial Hamas stabilit în Liban.

Inculpaţii decedaţi sunt fostul lider Hamas Ismail Haniyeh, care a fost asasinat în iulie la Teheran; şeful aripii militare Mohammed Deif, pe care Israelul a declarat că l-a ucis într-o lovitură aeriană în iulie; şi Marwan Issa, un comandant militar adjunct pe care Israelul a declarat că l-a ucis într-o lovitură în martie.

Luni, premierul israelian Benjamin Netanyahu a exclus posibilitatea de a face „concesii” în cadrul discuţiilor blocate sau de a „ceda presiunilor” pentru a pune capăt ostilităţilor.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici