Înarmarea rebelilor libieni, o problemă diplomatică

Nicio ţară din cadrul coaliţiei nu a îndemnat, în mod deschis, la înarmarea rebelilor libieni, un asemenea proiect riscând să se transforme într-un câmp minat diplomatic, avertizează experţi şi diplomaţi ONU.

Urmărește
55 afișări
Imaginea articolului Înarmarea rebelilor libieni, o problemă diplomatică

Înarmarea rebelilor libieni, o problemă diplomatică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ar putea avea loc un transfer legitim de arme, dacă o ţară (din cadrul coaliţiei) va hotărî acest lucru", a apreciat, săptămâna aceasta, la Londra, Hillary Clinton. Pentru că, potrivit interpretării secretarului de Stat american, Rezoluţia 1.973 a Consiliului de Securitate al ONU, votată la 17 martie, "depăşeşte sau amendează interdicţia absolută de (transfer) de arme către oricine în Libia".

Această rezoluţie permite ţărilor membre să "ia toate măsurile necesare pentru protejarea civililor" şi, ca atare, potrivit Statelor Unite şi Marii Britanii, posibilitatea de a ajuta rebelii furnizându-le arme.

Dar Libia este supusă unui embargo asupra armelor de Consiliul de Securitate, care a votat, la 16 februarie, Rezoluţia 1.970, în acest sens.

"Numeroase ţări se opun, cu siguranţă, oricărei încercări de interpretare a rezoluţiei (1.973) care să conducă la o autorizare a livrării de arme", avertizează un diplomat de rang înalt din cadrul ONU, sub protecţia anonimatului.

Un expert în drept internaţional din cadrul University College din Londra, Philippe Sands, a subliniat că o consolidare a embargoului asupra armelor, dublată de o autorizare a livrărilor de arme cu scopul de a proteja civilii "ar fi (un lucru) cu adevărat curios".

"Cea mai bună interpretare a Rezoluţiei 1.973 este că aceasta nu permite furnizarea de arme către indiferent cine este implicat în conflict", a precizat el.

"Oricine vrea să furnizeze arme rebelilor ar trebui, în prealabil, să revină în faţa Consiliului de Securitate (al ONU) sau a Comitetului pentru Sancţiuni şi să primească o autorizaţie clară", a subliniat Sands.

În opinia unui expert în drept internaţional din cadrul Institutului Francez pentru Relaţii Internaţionale (IFRI), Philippe Moreau Defarges, rezoluţia 1.973 nu autorizează furnizarea de arme către rebelii libieni.

Dar acest lucru nu ar trebui să împiedice ţările să procedeze la aceste livrări, a adăugat el.

"Istoria relaţiilor internaţionale arată că, în asemenea cazuri, statele pot, în continuare, să justifice furnizarea (de arme). În cazul de faţă, ei vor spune că (Muammar) Kadhafi era un tiran care comitea crime împotriva poporului său. Ei vor spune că este de datoria tuturor ţărilor civilizate să ofere un ajutor", a comentat el.

Până acum, nicio ţară nu a luat iniţiativa acestei hotărâri, iar secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anunţat, joi, că se opune unui asemenea scenariu.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat, marţi, că era în curs o evaluare a raportului de forţe între rebeli şi regimul lui Muammar Kadhafi.

"Nu exclud acest lucru. Dar nici nu spun că acest lucru se va întâmpla", a declarat Obama, răspunzând unei întrebări cu privire la posibilitatea ca Statele Unite să furnizeze arme forţelor opoziţiei.

Franţa, prin intermediul ministrului de Externe, Alain Juppe, s-a declarat, marţi, pregătită să discute despre această problemă cu aliaţii săi, subliniind că nu era prevăzută în recentele rezoluţii ONU vizând Libia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici