Încă un reactor nuclear japonez, oprit. Doar zece reactoare din 54 mai funcţionează
Reactoarele japoneze trebuie oprite pentru controale de rutină între 75 şi 120 de zile la fiecare 13 luni.
Unitatea Takahama nr. 2 (vest) a companiei Kansai Electric, repusă în funcţiune în octombrie 2010, va fi oprită pe o durată de cel puţin patru luni, precizează compania într-un comunicat. Este vorba de cea de a 27-a sesiune de întreţinere pentru această centrală veche de peste trei decenii.
Începând de vineri seara, Kansai Electric Power nu va avea decât trei reactoare în funcţiune din cele 11 şi toate vor trebui oprite de acum până la sfârşitul lunii februarie.
Dintr-un total de 54 de unitaţi din Japonia, după oprirea unităţii Takahama 2, doar zece vor rămâne în funcţiune mai departe, alte patru suplimentare trebuind să fie oprite săptămânile următoare, nimeni neştiind când vor fi reactivate cele deja oprite.
În urma cutremurului şi tsunamiului care, pe 11 martie, au dus la incidentul de la centrala nucleară Fukushima Daiichi (nord-est), 15 reactoare au fost oprite în nord-estul ţării, iar alte două la Hamaoka (centru).
Repornirea celorlalte reactoare oprite pentru întreţinere sau ca urmare a replicilor seismice este condiţonată de noile teste de rezistenţă, precum şi de aprobările autorităţilor locale, întârziind calendarul obişnuit.
Reducerea capacităţii de producţie de energie electrică forţează companiile şi persoanele fizice să minimizeze consumul, companiile trebuind să repună în funcţiune centralele termice.
Fostul prim-ministru de centru-stânga Naoto Kan s-a declarat pentru o reducere graduală a cotei energiei nucleare în Japonia, o viziune împărtăşită de cea mai mare parte a populaţiei, conform sondajelor.
Succesorul său, Yoshihiko Noda, pledează pentru o repornire a unităţilor a căror siguranţă de folosire va fi confirmată.