Incendiile din Australia îşi pierd din intensitate, pe fondul scăderii temperaturilor

Incendiile pierdeau din intensitate, joi, în sud-estul Australiei graţie unei scăderi a temperaturilor, dar primarul uneia dintre zonele cele mai afectate de flăcări a cerut socoteală armatei, considerată responsabilă de un incendiu violent.

Urmărește
92 afișări
Imaginea articolului Incendiile din Australia îşi pierd din intensitate, pe fondul scăderii temperaturilor

Incendiile din Australia îşi pierd din intensitate, pe fondul scăderii temperaturilor (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Mii de persoane - între care mulţi voluntari - luptau de peste o săptămână împotriva a zeci de incendii în New South Wales, statul în care se află oraşul Sydney.

Peste 200 de locuinţe au fost distruse, în special în Munţii Albaştri, un lanţ muntos situat la circa 100 de kilometri vest de cel mai mare oraş al Australiei.

Bilanţul uman a rămas până în prezent limitat: un sexagenar mort din cauza unei crize cardiace în timp ce încerca să îşi protejeze casa săptămâna trecută. Dar soarta pilotului unui avion de mici dimensiuni folosit în combaterea incendiului şi care s-a prăbuşit la sud de Sydney este încă nesigură.

Intensitatea incendiilor se diminuase joi, graţie unei scăderi a temperaturilor, dar mai rămân 66 de focare, dintre care 24 care nu sunt controlate încă, au anunţat autorităţile.

Unul dintre cele mai violente incendii, care continuă să ardă, în apropiere de Lithgow, un orăşel din Munţii Albaştri situat la două ore de drumul spre Sydney, a fost declanşat de exerciţiile militare, potrivit unei anchete a serviciilor de pompieri.

Acesta a distrus 47.000 de hectare şi cuprinsese, joi, un perimetru de peste 300 de kilometri. El a fost desemnat la începutul săptămânii drept unul dintre focarele cele mai periculoase.

Şeful serviciilor de pompieri din New South Wales, Shane Fitzsimmons, a declarat că acesta a fost cauzat de exerciţii de antrenament cu explozibil efectuate de armată, miercuri 16 octombrie.

"Acesta nu a fost declanşat în mod deliberat, este efectul involuntar al unei activităţi de rutină", a declarat el, adăugând că armata a colaborat pe deplin la anchetă.

Ministerul Apărării nu a comentat concluziile anchetei, dar primarul din Munţii Albaştri, care reprezintă toate comunele din această zonă, şi-a exprimat indignarea.

"Speram că în cazul unei zile ca aceea, foarte uscate şi cu vânt, armata australiană să se îndoiască de faptul că ar fi o idee bună" să desfăşoare astfel de exerciţii, a declarat Mark Greenhill.

"Incendiul a provocat o angoasă imensă în cadrul comunităţii mele, multe pagube, iar acest lucru nu ar fi trebuit să se petreacă astfel", a adăugat el pentru postul de televiziune ABC.

Până în prezent, incendiile au devastat peste 124.000 de hectare în New South Wales, care suferă în acest an de cele mai grave incendii de aproape o jumătate de secol.

Pentru a lupta împotriva flăcărilor, alimentate de temperaturile mai ridicate decât în mod obişnuit, de un aer sec şi rafale violente de vânt, pompierii au recurs la tehnica arderii, care constă în a da foc în mod controlat unor terenuri cu vegetaţie uscată pentru a priva incendiile de combustibil.

Ei au creat, de asemenea, mai multe paraincendii, benzi lipsite de vegetaţie, care opresc focul, în lipsă de combustibil.

Incendiile de vegetaţie sunt frecvente în Australia în timpul verii australe, care durează din decembrie până în februarie. În 2009, un incendiu produs în statul Victoria (sud) a provocat moartea a 173 de persoane şi a distrus mii de locuinţe.

Într-un interviu pentru ABC, fostul vicepreşedinte Al Gore şi laureat al premiului Nobel pentru Pace în 2007 împreună cu experţi din cadrul GIEC, a criticat declaraţiile premierului australian Tony Abbott, care a respins orice legătură între încălzirea climatică şi incendiile de vegetaţie din Australia.

"Acest lucru mă face să mă gândesc la oamenii politici susţinuţi de grupuri din industria tutunului care explică populaţiei că nu există nicio legătură între tutun şi cancerul pulmonar", a declarat Al Gore.

Tony Abbott, ales în septembrie la conducerea unui Guvern conservator, a promis să renunţe la taxa pe dioxid de carbon, instituită de Guvernul precedent - laburist - pentru marile grupuri miniere, îndeosebi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici