Incendiu de vegetaţie în zona de excludere din jurul CERNOBÎLULUI. Ce spun autorităţile ucrainene despre nivelul radiaţiilor. FOTO

Autorităţile ucrainene au anunţat că un incendiu de vegetaţie a izbucnit în zona de excludere din jurul Cernobîlului, unde în anul 1986 a avut loc cel mai grav accident nuclear din istorie, precizând că nu s-a constatat o creştere a nivelului radiaţiilor, informează postul Radio Europa Liberă(RFE/RL).

Urmărește
1244 afișări
Imaginea articolului Incendiu de vegetaţie în zona de excludere din jurul CERNOBÎLULUI. Ce spun autorităţile ucrainene despre nivelul radiaţiilor. FOTO

Incendiu de vegetaţie în zona de excludere din jurul CERNOBÎLULUI. Ce spun autorităţile ucrainene despre nivelul radiaţiilor

"Nivelul de radiaţii nu a crescut nici în zona de excludere şi nici în zonele învecinate", a anunţat administraţia zonei printr-un comunicat dat publicităţii marţi.

Prim-ministrul ucrainean Volodimir Hroisman a transmis pe Facebook că "nivelurile de radiaţii sunt sigure. La Kiev şi chiar la Cernobîl, inclusiv la centrala de energie de la Cernobîl, acestea sunt semnificativ sub limitele acceptabile".

"Subliniez încă o dată: situaţia este pe deplin sub control", a adăugat şeful Guvernului de la Kiev.

Incendiul, care a izbucnit marţi dimineaţă, într-o zonă aflată la mai puţin de zece kilometri de centrala nucleară unde s-a produs accidentul din 1986, s-a extins ulterior la aproximativ zece hectare de pădure, au anunţat autorităţile ucrainene, precizând că zona centralei nu este ameninţată de flăcări.

Peste 130 de pompieri se luptă în continuare să stingă flăcările, fiind ajutaţi de două avioane şi un elicopter pentru stingerea incendiilor.

Astfel de incendii de vegetaţie sunt relativ comune în zona de excludere. Un incendiu de pădure a ars timp de patru zile în anul 2015.

Reactorul Nr.4 al Centralei termonucleare de la Cernobîl a explodat în anul 1986, acesta fiind cel mai grav accident atomic din istorie.

Un dom de oţel care protejează reactorul cu numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl a fost instalat în anul 2016.

Un perimetru de 30 de kilometri în jurul centralei nucleare rămâne în continuare o zonă de excludere unde nu este permisă locuirea.

Celelalte trei reactoare ale centralei au continuat să genereze electricitate până în anul 2000, atunci când centrala a fost complet închisă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici