Incendiu în hotelul Oberoi din Bombay, unde se află cel puţin 200 de ostatici

Un incendiu s-a declanşat joi într-unul dintre hotelurile din Bombay în timpul unei operaţiuni de eliberare a ostaticilor, conduse de forţele de ordine indiene.

Urmărește
27 afișări
Imaginea articolului Incendiu în hotelul Oberoi din Bombay, unde se află cel puţin 200 de ostatici

Incendiu în hotelul Oberoi din Bombay, unde se află cel puţin 200 de ostatici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pe ferestrele unei camere de la etajul patru al hotelului Trident/Oberoi ieşea fum, iar flăcări puteau fi văzute în interiorul hotelului, a constat un jurnalist al AFP.

Mai multe focuri de armă puteau fi auzite dinspre aripa de nord-vest a hotelului de lux, în timp ce forţele armate au lansat o operaţiune pentru a elibera aproximativ 200 de persoane încă reţinute în interior, potrivit jurnalistului.

Poliţia evacuase anterior din hotel 14 persoane, a precizat un reprezentant al poliţiei din Bombay, Snajay Barve, adăugând că poliţia se află în continuare în interiorul clădirii.

Vicepreşedintele Grupului hotelier Oberoi, S.S. Mukherji, anunţase anterior că joi 200 de persoane se aflau încă în hotel.

Forţele de securitate indiene continuau joi operaţiunile împotriva islamiştilor înarmaţi care încă deţin ostatici, după o serie de atacuri simultane soldate cu peste 100 de morţi.

Premierul indian Manmohan Singh a acuzat un grup "din afara ţării" că este responsabil de aceste atentate, o aluzie la Pakistan, vecin şi rival al Indiei.

În cursul serii de joi, încă se auzeau explozii sporadice şi focuri de armă în zonele atacate, în special în apropierea hotelurilor Oberoi/Trident şi Taj Mahal.

Şeful poliţiei locale, A.N. Roy, a precizat că mai sunt turişti în camerele Hotelului Taj Mahal, însă se pare că nimeni nu mai este ostatic.

Un complex religios evreiesc - Nariman House - a fost, de asemenea, atacat, existând în continuare câţiva ostatici, inclusiv un rabin. Potrivit martorilor, teroriştii au luat ostatici în principal britanici şi americani.

Atacurile au fost revendicate de gruparea islamistă Deccan Mujahedin.

Autorităţile au anunţat că cel puţin 100 de persoane au fost ucise, printre morţi figurând un japonez, un australian, un britanic, un italian şi un german.

Unul dintre teroriştii din Hotelul Oberoi/Trident a declarat prin telefon că grupul solicită încetarea "persecuţiilor" împotriva musulmanilor din India şi eliberarea militanţilor islamişti deţinuţi.

Un client britanic al Taj Mahal, Rakesh Patel, a afirmat că agresorii sunt foarte tineri şi doreau să ia ostatici persoane cu paşapoarte britanice sau americane.

Şeful Departamentului antiterorist din Bombay, Hemant Karkare, a fost ucis în schimbul de focuri, la fel ca şi alţi zece membri ai forţelor de securitate.

Preşedintele Indiei, Pratibha Patil, a condamnat vehement atacurile comise de persoane "care nu acordă nicio valoare vieţii umane".

Grupul islamist Lashkar-e-Taïba, cu sediul în Pakistan, a negat implicarea în aceste atentate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici