Video Incendiu la o mănăstire construită în anul 1526, în regiunea Doneţk. Ruşii şi ucrainenii se acuză reciproc

  • Un incendiu a cuprins sâmbătă clădirea principală a mănăstirii de lemn Toţi Sfinţii din Sviatohirsk, în estul Ucrainei, a anunţat Biserica Ortodoxă Ucraineană.
  • Mănăstirea a fost construită în anul 1526.
Urmărește
535 afișări
Un incendiu a cuprins sâmbătă clădirea principală a mănăstirii de lemn Toţi Sfinţii din Sviatohirsk, în estul Ucrainei, a anunţat Biserica Ortodoxă Ucraineană. Clădirea originală datează din 1526, potrivit site-ului oficial al bisericii. Aceasta a fost reconstruită în 2005, folosind tradiţiile arhitecturii ruseşti din secolele XVI-XVII.
 
Faimoasa mănăstire de lemn din estul Ucrainei este afiliată la Patriarhia Moscovei, care este condusă de Patriarhul Kirill, un aliat al preşedintelui Vladimir Putin şi susţinător al armatei ruse, potrivit BBC.
 
Un oficial ucrainean susţine că, pe 30 mai, militarii ruşi au omorât patru călugări.
 
„Eparhia din Doneţk a Bisericii Ortodoxe Ucrainene a confirmat că în această mănăstire, pe lângă călugări şi călugăriţe, se aflau 300 de refugiaţi, printre care persoane cu dizabilităţi şi bătrâni, şi aproape 60 de copii, printre care şi nou-născuţi", a anunţat ministrul Culturii din Ucraina, Oleksandr Tkaşenko, pe Facebook.
 
Ministerul Apărării din Rusia a reacţionat şi a acuzat trupele „naţionaliste" ucrainene pentru incendiul de la mănăstirea de lemn.
 
Printr-un mesaj transmis pe Telegram, ruşii susţin că în timp ce unităţile Brigăzii 79 de Asalt Aeropurtat din Ucraina se retrăgeau din Sviatohirsk, „naţionaliştii ucraineni au dat foc mănăstirii de lemn".
 
„Potrivit rezidenţilor locali, o rafală de muniţie incendiară de la o mitralieră de calibru mare montată pe un vehicul blindat ucrainean Kozak a fost trasă în pereţii de lemn ai spaţiului cu boltă al structurii", spun oficialii ruşi..
 
În mesaj se mai spune că militarii ruşi aflaţi la nord de Sviatohirsk „nu desfăşoară operaţiuni de luptă în această zonă şi nu bombardează teritoriul Rezervaţiei istorice şi arhitecturale Sviatohirsk".
 
Informaţiile lansate de ucraineni şi ruşi nu au putut fi verificate din surse independente. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici