Prima pagină » Știri externe » Mii de persoane, sterilizate cu forţa în Peru. Procesul fostului preşedinte Alberto Fujimori atinge un punct-cheie

Mii de persoane, sterilizate cu forţa în Peru. Procesul fostului preşedinte Alberto Fujimori atinge un punct-cheie

Mii de persoane, sterilizate cu forţa în Peru. Procesul fostului preşedinte Alberto Fujimori atinge un punct-cheie
A început procesul fostului preşedinte Alberto Fujimori, acuzat de sterilizarea a sute de mii de peruani. Acesta a ocupat funcţia de preşedinte al Peru în perioada 1990-2000.
 
Peste 270.000 de femei şi 22.000 de bărbaţi au fost sterilizaţi în cadrul unui program guvernamental de control al naşterilor în perioada 1996-2000, potrivit cifrelor oficiale publicate de Ministerul Sănătăţii din Peru.
 
Fujimori a afirmat anterior că toate sterilizările au fost consensuale, dar mii de femei şi bărbaţi contestă declaraţia. O parte dintre persoanele implicate susţin că nu au fost informate despre procedura la care vor fi supuse, iar altele spun că intervenţia a avut loc împotriva voinţei lor.
 
Procurorii investighează acum responsabilitatea guvernului Fujimori în cazul sterilizărilor forţate, iar audierea fostului preşedinte ar putea pune lucrurile în mişcare, după ani în care procedurile legale au fost blocate din cauza lipsei de dovezi.
 
Alberto Fujimori, în vârstă de 82 de ani, execută deja o condamnare de 25 de ani pentru abuzuri împotriva drepturilor omului.

Cazul sterilizărilor forţate din Peru

Programul de sterilizare a fost introdus ca parte a unei acţiuni menite să reducă natalitatea în rândul familiilor sărace, relatează BBC
 
Deşi autorităţile spun că au avut acordul persoanelor sterilizate, mii de femei susţin că au fost induse în eroare, hărţuite, şantajate sau chiar forţate să treacă prin procedură.
 
Cele mai multe dintre acestea provin din zonele sărace din Peru, unde se vorbeşte mai degrabă quechua decât limba spaniolă. Astfel, ar fi fost posibil ca unii dintre cei supuşi sterilizării să nu fi înţeles pe deplin documentele semnate „sub presiunea persoanlului medical”, mai scrie BBC.
 
Rudecinda Quilla este una dintre femeile care se prezintă în instanţă pentru a-şi spune povestea. Potrivit declaraţiilor sale, care fac parte din probele legale, atunci când a încercat să primească un certificat de naştere pentru cel de-al patrulea copil, născut în 1996, medicii i-au spus că singura modalitate de a obţine actul ar fi să semneze pentru legarea trompelor uterine.
 
Quilla, care la momentul respectiv avea 24 de ani, a refuzat. Ea spune că a fost legată pe un pat de spital, în timp ce i s-a injectat un anestezic. Câteva ore mai târziu, când s-a trezit, a descoperit că fusese sterilizată. Personalul i-ar fi spus că „nu se va mai putea reproduce ca un animal”.