"Se pare că, în situaţia actuală, la Belgrad mai este nevoie de timp pentru a realiza progrese concrete, iar acest fapt va amâna, fără îndoială, semnarea" acordului, programată iniţial pentru joi, a spus Jansa.
Premierul sloven a discutat marţi cu preşedintele sârb, Boris Tadici, reales în funcţie duminică.
UE "va regreta o astfel de amânare, dar, din punct de vedere strategic, o întârziere de câteva zile nu este esenţială", a adăugat el.
Confruntaţi cu opoziţia Olandei faţă de semnarea unui acord de asociere şi stabilizare, membrii UE au convenit să propună Belgradului un acord de cooperare în domeniul politic şi alte câteva sectoare, printre care se numără şi comerţul şi educaţia. Olanda a anunţat că nu va semna acordul de asociere atât timp cât Belgradul nu va coopera deplin cu Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPI), cu sediul la Haga, şi insistă asupra arestării fostului lider militar al sârbilor bosniaci, Ratko Mladici.
Boris Tadici a fost reales duminică, fără sprijinul premierului Voislav Koştuniţa, unul dintre politicienii sârbi care se opun categoric declarării independenţei provinciei Kosovo.
Koştuniţa a apreciat, marţi, că acordul propus de UE constrânge Serbia să recunoască în viitor independenţa provinciei Kosovo, cu populaţie majoritar albaneză.
Jansa a afirmat însă că UE demonstrează că păstrează "porţile larg deschise pentru Serbia şi încearcă să încurajeze forţele proeuropene" din această ţară. "Ţinând cont de rata de participare la vot şi de rezultatul acestuia, mesajul UE a fost bine primit", a spus el.