„Cei care sunt responsabili pentru încălcările grave şi sistematice ale drepturilor omului trebuie aduşi în faţa justiţiei. Orice paşi pe care îi va face Uniunea Europeană vor fi discutaţi iniţial cu reprezentanţii statelor membre”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.
Conform declaraţiilor purtătorului de cuvânt, crimele împotriva musulmanilor Rohingya relevate în raportul ONU dezvăluie o situaţie „extrem de serioasă” în Myanmar.
Uniunea Europeană a impus sancţiuni împotriva Myanmarului care sunt încă în vigoare, dar acestea nu l-au vizat momentan pe comandantul-şef.
Potrivit documentului, liderul militar Min Aung Hlaing, împreună cu alţi cinci comandaţi, trebuie judecaţi în faţa unui tribunal internaţional.
Conform raportului, forţele armate din Myanmar au comis crime împotriva umanităţii, inclusiv ucideri, abuzuri sexuale, tortură, violenţă împotriva copiilor şi pagube materiale prin distrugerea mai multor sate.
În regiunea Rakhine, unde sute de mii de persoane de etnie rohingya au fost forţaţi să îşi părăsească propriile case, au fost găsite dovezi clare de genocid, a informat misiunea ONU în Myanmnar.
Raportul, care s-a concentrat asupra unor evenimente care au început încă din anul 2011, sugerează că acestea „fac cu siguranţă parte din cele mai grave crime comise”.