Prima pagină » Știri externe » AP News: Foştii lideri din America Latină îndeamnă SUA să ia o decizie radicală în privinţa Cubei

AP News: Foştii lideri din America Latină îndeamnă SUA să ia o decizie radicală în privinţa Cubei

Au trecut şase ani de la moartea lui Fidel Castro şi un an de când Miguel Díaz-Canel a preluat conducerea Cubei după retragerea lui Raul Castro în aprilie 2021, însă Cuba încă a rămas sub conducerea Partidului Comunist. Dar mulţi foşti lideri sud-americani cer Statelor Unite să scoată insula de sub embargoul implementat din 1958.
AP News: Foştii lideri din America Latină îndeamnă SUA să ia o decizie radicală în privinţa Cubei

18 foşti lideri din America Latină şi Caraibe au semnat o scrisoare către preşedintele american Joe Biden prin care cer Statelor Unite să înlăture embargoul care durează deja de şase decenii asupra Cubei, mai ales că insula a fost devastată de uraganul Ian (a distrus 14.000 de locuinţe şi a cauzat daune reţelei electrice pe termen lung).

Scrisoarea, transmisă Associated Press înainte de publicarea sa de miercuri, solicită, de asemenea, ca Biden să elimine Cuba de pe lista de state care sponsorizează terorismul pentru că a oferit refugiu liderilor unui grup de gherilă care acum urmează să reînceapă discuţiile de pace cu Columbia, aliat american, transmite AP News

Scrisoarea vine în timp ce Cuba trece prin cea mai gravă criză economică, politică şi energetică din ultimii 100 ani, provocând un exod masiv de migraţie de pe insulă. „Vă rugăm, domnule preşedinte, să ţineţi cont de această situaţie dramatică pe care o trăiesc mii de cubanezi şi să faceţi tot ce este necesar pentru a ridica acele restricţii care îi afectează pe cei mai vulnerabili”, se arată în scrisoare.

Printre semnatari se numără fostul preşedinte brazilian Dilma Rousseff, doi foşti lideri columbieni, Juan Manuel Santos şi Ernesto Samper, precum şi alţi foşti lideri proveniţi Bolivia sau Belize.Toţi semnatarii sunt de stânga sau centrişti. Au lipsit semnificativ semnăturile politicienilor de dreapta, subliniind diviziunile profunde pe care insula din Caraibe încă le provoacă în regiune.

Embargoul comercial a fost impus în 1962, când revoluţia cubaneză a virat către socialism. A restricţionat accesul Cubei la o gamă largă de produse, precum şi la ajutor internaţional şi la resurse financiare.În timp ce administraţia Obama a atenuat multe sancţiuni, acestea au revenit în vigoare sub administraţia Trump, care a justificat sancţiunile prin redesemnarea Cubei drept sponsor al terorismului pentru refuzul acesteia de a extrăda 10 lideri ai celui mai mare grup de gherilă rămas din Columbia,  Armata Naţională de Eliberare.

Biden a uşurat sancţiunile, dar a criticat aspru tratamentul dur pe care guvernul cubanez a aplicat protestatarilor anul trecut.