Începe inspecţia la centrala nucleară Zaporojie. O echipă a AIEA se îndreaptă spre aceasta: „Avem o sarcină foarte importantă de îndeplinit acolo”

  • O echipă a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a pornit miercuri din capitala Ucrainei spre centrala nucleară Zaporojie pentru a inspecta daunele, după ce bombardamentele din apropiere au stârnit temeri privind un dezastru provocat de radiaţii.
  • Forţele ruseşti au capturat centrala la scurt timp după ce au lansat invazia din 24 februarie în Ucraina, iar centrala se află aproape de liniile de front.
  • Rusia şi Ucraina au făcut schimb de acuzaţii privind tirurile de obuze care au pus în pericol centrala.
Urmărește
1085 afișări
Imaginea articolului Începe inspecţia la centrala nucleară Zaporojie. O echipă a AIEA se îndreaptă spre aceasta: „Avem o sarcină foarte importantă de îndeplinit acolo”

Începe inspecţia la centrala nucleară Zaporojie. O echipă a AIEA se îndreaptă spre aceasta: „Avem o sarcină foarte importantă de îndeplinit acolo”

Un martor Reuters a declarat că echipa AIEA a plecat de la Kiev într-un convoi de vehicule. Misiunea este condusă de şeful AIEA, Rafael Grossi, şi vine după negocieri extinse.
 
Acum, în sfârşit, ne mişcăm după şase luni de eforturi susţinute", a declarat Grossi reporterilor înainte ca convoiul să pornească, adăugând că misiunea intenţionează să petreacă "câteva zile" la faţa locului. „Avem o sarcină foarte importantă de îndeplinit acolo, să evaluăm situaţiile reale de acolo, să ajutăm la stabilizarea situaţiei atât cât putem".
 
Nu a fost clar când va ajunge echipa AIEA la cea mai mare centrală nucleară din Europa şi când îşi va desfăşura inspecţia. Ambele părţi implicate în război au raportat în ultimele zile bombardamente regulate în apropiere, potrivit Reuters.
 
Mergem într-o zonă de război, mergem pe un teritoriu ocupat şi acest lucru necesită garanţii explicite, nu doar din partea Federaţiei Ruse, ci şi din partea Ucrainei. Am reuşit să asigurăm acest lucru", a declarat Grossi.
 
El a precizat că AIEA speră să înfiinţeze o misiune permanentă la uzina, care este condusă de tehnicieni ucraineni. Grossi a spus că una dintre priorităţile misiunii va fi să vorbească cu aceştia. „Acesta este unul dintre cele mai importante lucruri pe care vreau să le fac şi le voi face", a spus el.
 
Statele Unite au solicitat închiderea completă a centralei şi au cerut crearea unei zone demilitarizate în jurul acesteia.
 
Agenţia de ştiri Interfax a citat un oficial guvernamental din Zaporojie, numit de Rusia, care a declarat miercuri că două dintre cele şase reactoare ale centralei funcţionează.
 
Evgheni Balitski, şeful administraţiei instalate de Rusia, a declarat pentru Interfax că inspectorii AIEA "trebuie să vadă activitatea centralei într-o singură zi".
 
Ucraina a acuzat marţi Rusia că a bombardat un coridor pe care oficialii AIEA ar trebui să îl folosească pentru a ajunge la centrală, în încercarea de a-i determina să călătorească în schimb prin Crimeea, anexată de Rusia. Nu a existat un răspuns imediat din partea Rusiei.
 
Statul major al forţelor armate ucrainene a declarat că Rusia a atacat cu tancuri, rachete şi artilerie de-a lungul unei linii de contact în regiunea Zaporojie. „Inamicul regrupează unităţi ale Corpului 3 Armată ... cu scopul de a relua ofensiva în direcţia (Zaporojie)", a declarat acesta.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici