- Home
- Externe
- (16.02.2023, 09:00)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Începe o nouă eră a războiului aerian. Un avion F-16 a fost pilotat de inteligenţa artificială
- Agenţii de inteligenţă artificială şi-au demonstrat capacitatea de a controla un avion de luptă F-16 modificat în timpul unei runde iniţiale de zboruri de testare în California.
- Între timp, Agenţia de Proiecte de Cercetare Avansată a Apărării avansează cu programul său Air Combat Evolution (evoluţia luptei aeriene), potrivit DARPA.
Urmărește
1596 afișări
Sursa Foto - NASA
Proiectul îşi propune ceva de domeniul SF cum nu s-a mai văzut de la jocul video Call of Duty Black Ops II - să avanseze capacităţile sistemelor autonome ale Pentagonului prin a testa avioane de luptă cu inteligenţă artificială, în vreme ce armata americană urmăreşte evoluţia roboţilor şi dronelor.
„La începutul lui decembrie 2022, dezvoltatorii de algoritmi ACE şi-au încărcat software-ul cu inteligenţă artificială într-un avion de testare F-16 special modificat, cunoscut sub numele de X-62A sau VISTA (Variable In-flight Simulator Test Aircraft), la Air Force Test Pilot School (TPS) la Edwards Air Force Base, California, şi a efectuat mai multe zboruri pe parcursul mai multor zile. Zborurile au demonstrat că agenţii de inteligenţă artificială pot controla un avion de luptă la scară largă şi au furnizat date nepreţuite de zbor în direct”, a declarat DARPA într-un comunicat de presă luni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
„Am efectuat mai multe incursiuni, decolări şi aterizări, cu numeroase puncte de testare efectuate la fiecare ieşire pentru a testa algoritmii în diferite condiţii de pornire, împotriva diverşilor adversari simulaţi şi cu capacităţi militare simulate”, directorul de program ACE, Lt. Col. Ryan „Hal” a spus Hefron într-o declaraţie.
„Nu am întâlnit probleme majore, dar am întâlnit unele diferenţe în comparaţie cu rezultatele bazate pe simulare, ceea ce este de aşteptat atunci când trecem de la virtual la practica reală. Acest lucru evidenţiază importanţa nu numai a testării în zbor a capabilităţilor autonome avansate, ci şi a face acest lucru pe bancuri de testare precum VISTA, ceea ce ne-a permis să învăţăm rapid noi cunoştinţe şi să repetăm într-un ritm mult mai rapid decât cu alte vehicule aeriene”, a adăugat el.
Agenţii AI au învins anterior un pilot F-16 uman în timpul unei serii de simulări care făceau parte din AlphaDogTrials de la DARPA .
Agenţia a remarcat că la bordul aeronavei cu două locuri se afla un pilot uman pentru a prelua controlul în cazul în care ceva mergea prost în timp ce agenţii AI aveau controlul în timpul zborurilor de testare, transmite Defenscope.
Există riscul ca un avion autonom F-16 să fie atacat cibernetic şi chiar controlat de hackeri ruşi sau terorişti?
DA, transmite publicaţia Military în 2019.
Hackerii s-au infiltrat cu succes într-un sistem de date ale unui avion de luptă F-15 Eagle, cu aprobarea Departamentului Apărării.
Hackerii, contractaţi prin Forţele Aeriene ale SUA şi Serviciul Digital de Apărare (DDS), au reuşit dintr-un hotel de 16 etaje din Las Vegas să se infiltreze în staţia de descărcare a informaţiilor despre avioane de generaţie a patra, cunoscută sub numele de TADS. Vestea a fost raportată pentru prima dată de The Washington Post.
Dr. Will Roper, secretar adjunct al Forţelor Aeriene pentru achiziţii, tehnologie şi logistică, a spus „au putut să intre înapoi prin uşile din spate despre care ştiau deja că sunt deschise. Există milioane de linii de cod în toate aeronavele noastre şi, dacă există una dintre ele care are defecte, atunci o ţară care nu poate construi un avion de luptă pentru a doborî acea aeronava ar putea să o elimine cu doar câteva apăsări de taste".
Grupul nu a spart un F-15 în sine, a explicat purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene, căpitanul Cara Bousie.
„Era un sistem independent care este folosit pe un F-15, dar acesta era sistemul scos din aeronave pe care operau”, a declarat ea pentru Military.com.
Aceste provocări de hacking vor fi utile şi pentru sectorul privat, deoarece avioanele militare şi sateliţii împărtăşesc multe dintre sistemele lor informatice cu versiunile comerciale ale acelor produse, a spus Roper
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Lovitură de stat în Moldova? Statele Unite sunt îngrijorate de rapoartele despre un posibil complot rusesc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe