A ÎNCEPUT operaţiunea de salvare a celor 12 băieţi şi a antrenorului lor, blocaţi în peştera din Thailanda de peste două săptămâni/ Plouă din nou abundent. Guvernator: băieţii vor fi scoşi unul câte unul | FOTO, VIDEO

Salvatorii au început misiunea de scoatere la suprafaţă a celor 12 băieţi şi a antrenorului lor, blocaţi de peste două săptămâni în subteran, în peştera din Thailanda, informează BBC.

Urmărește
12525 afișări
Imaginea articolului A ÎNCEPUT operaţiunea de salvare a celor 12 băieţi şi a antrenorului lor, blocaţi în peştera din Thailanda de peste două săptămâni/ Plouă din nou abundent. Guvernator: băieţii vor fi scoşi unul câte unul | FOTO, VIDEO

A ÎNCEPUT operaţiunea de scoatere la suprafaţa a celor 12 băieţi şi a antrenorului lor, blocaţi în peştera din Tailanda

UPDATE 15.52 Primii doi copii dintre cei 13 sportivi care sunt blocaţi în peştera Tham Luang din Thailanda au fost scoşi la suprafaţă, a informat un oficial din cadrul echipei de experţi prezenţi la faţa locului, relatează site-ul cotidianului The Guardian. CITEŞTE MAI DEPARTE

UPDATE ora 13.18: Operaţiunea de salvare a celor 12 copii şi a antrenorului acestora, care sunt blocaţi în peştera Tham Luang din Thailanda, reprezintă un efort internaţional, echipa fiind alcătuită din experţi din Marea Britanie, SUA, China, Australia, Japonia, Laos şi Myanmar, relatează site-ul postului CNN.

Companii din alte ţări şi-au oferit ajutorul prin donarea echipamentului.

Incidentul a atras şi atenţia omului de afaceri Elon Musk, care s-a oferit să trimită o echipă de ingineri Boring Co. şi SpaceX, care să se alăture eforturilor de salvare a celor 13 sportivi.

Un guvernator local a anunţat că băieţii vor fi scoşi unul câte unul, printr-o operaţiune care ar putea dura "câteva zile".

UPDATE ora 11.40: Sportivii se află la aproape patru kilometri distanţă de intrarea principală. Marina a stabilit un centru de comandă în Galeria numărul 3, care se află la jumătatea drumului faţă de locul unde sunt blocaţi sportivii.

Potrivit reporterilor CNN, a început să plouă din nou abundent, ceea ce ar putea complica operaţiunea de salvare.

Echipele de salvare au intrat în peşteră la ora locală 10:00 (03:00 GMT), a declarat şeful operaţiunii, Narongsak Osottanakorn. Membrii personalului neesenţial au fost evacuaţi de la locul intrării în peşteră, fiind lăsate doar echipe de scufundări, medici, precum şi forţe de securitate.

Copiii şi antrenorul lor sunt „pregătiţi fizic şi mental. Sunt hotărâţi şi concentraţi“, a mai spus Narongsak Osottanakorn.

13 scafandri străini şi cinci din marina thailandeză sunt implicaţi în misiunea de salvare.

 

Primii băieţi ar putea ieşi efectiv din peşteră la ora locală 21:00 (16:00 GMT), potrivit oficialilor, care au adăugat că au fost anunţaţi atât grupul captiv în subteran, cât şi familiile lor.

Nu se ştie încă exact cum vor fi aduşi băieţii la suprafaţă. Una dintre opţiunile discutate anterior a fost să se scoată copiii prin porţiunile inundate din peşteră, deşi acest lucru ar putea fi periculos, mai ales pentru că unii nu ştiu să înoate.

Potrivit The Guardian, oficialii nu au confirmat care va fi metoda folosită pentru salvarea sportivilor, însă au informat că nivelul de apă a scăzut suficient de mult.

Corespondentul BBC, Jonathan Head, a explicat că "prima parte a operaţiunii de salvare, prin pasajele înguste şi scufundate, este şi cea mai dificilă, implicând perioade lungi subacvatice pentru copiii care nu au mai folosit niciodată echipament de scufundări".

"Plănuiesc să-i odihnească într-o peşteră, care a fost anterior folosită ca bază pentru scafandri, înainte de a se trece la ultima etapă a operaţiunii, mai uşoară, de ieşire la suprafaţă spre intrarea peşterii şi de acolo la spital", a adăugat jurnalistul.

Operaţiunea de evacuare a minorilor din peşteră a fost amânată, în noaptea de vineri spre sâmbătă, deoarece s-a considerat că băieţii nu sunt suficient de pregătiţi pentru a parcurge cele două porţiuni inundate ale tunelului care i-ar aduce la suprafaţă.

The Thai Navy Seals au postat, după ce operaţiunea de evacuare a fost anunţată, o imagine simbol în care salvatorii se prind de braţ pentru a se susţine reciproc,  

Cei 12 băieţi şi antrenorul lor explorau peştera când au fost surprinşi de inundaţii, în 23 iunie, şi nu au mai putut ieşi la suprafaţă.

Ben Reymenants, scafandrul belgian care se află la faţa locului şi ajută la operaţiunea de salvare a declarat pentru Het Laat,ste Nieuws faptul că este o cursă contra cronometru deoarece duminică se aşteaptă ca în zonă să cadă ploi abundente, dar trebuie să rămână optimişti.

”Este o cursă dificilă prin labirinturi şi coridoare care sunt şi foarte înguste. Procesul este îngreunat de curenţi, dar vizibilitatea de sub apă este mult mai bună. Mai mult decât atât, ei nu trebuie să înoate prea mult deoarece vor purta o mască de oxigen şi vor fi ţinuţi de mână de scafandri”, a mai spus acesta.

Scrisorile sunt primul mesaj primit de familii de la cei mici, după ce anterior încercările de a instala o linie telefonică în interiorul peşterii au eşuat.

Grupul de copii a fost găsit în interiorul peşterii de scafandrii britanici de salvare luni,  după 10 zile de la dispariţie. Băieţii şi antrenorul lor se refugiaseră pe un petic de sâncă aflat într-o cavernă situată la aproximativ 4 km distanţă de gura de ieşire din peşteră.

Echipele de scafandri le-au furnizat de atunci alimente, oxigen şi îngrijiri medicale, dar există temerin legate de nivelul oxigenului din camera unde se află copiii. Oficialii au spus că aceasta a scăzut la 15%. Nivelul normal este de 21%. Autorităţile din Thailanda au dat însă asigurări că a fost instalată cu succes o gură de aerisire către locul din peşteră unde sunt sportivii.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici