80 de persoane au fost rănite, 5 au murit în urma operaţiunii Forţelor Armate azere în Nagorno-Karabah, relatează serviciul de presă al Ministerului Sănătăţii din Karabakh.
„La 19 septembrie, Azerbaidjanul a declanşat o nouă agresiune pe scară largă împotriva poporului din Nagorno-Karabah, cu scopul de a-şi finaliza politica de purificare etnică”, a declarat ministerul de externe.
Acesta a precizat că forţele ruse de menţinere a păcii staţionate în regiune ar trebui „să ia măsuri clare şi fără echivoc pentru a opri agresiunea Azerbaidjanului”.
O organizaţie separatistă cu sediul în Armenia a declarat pe reţelele de socializare că „Stepanakert şi alte oraşe şi sate se află sub foc intensiv”, acuzând Azerbaidjanul de lansarea unei „ofensive militare pe scară largă”.
Azerbaidjanul a justificat misiunea, citând bombardamentele „sistematice” ale forţelor susţinute de Armenia şi acuzându-le că desfăşoară „activităţi de recunoaştere” şi că îşi fortifică poziţiile defensive.
Karabakh este recunoscut la nivel internaţional ca teritoriu azer, dar o parte din el este condus de autorităţi separatiste de etnie armeană, care susţin că zona este patria lor ancestrală. De la căderea Uniunii Sovietice în 1991, a fost în centrul a două războaie.
Nu a fost clar dacă acţiunile Baku vor declanşa un conflict la scară largă care să se tragă în Armenia vecină sau dacă va fi o operaţiune militară mai limitată.
Luptele ar putea modifica echilibrul geopolitic în regiunea Caucazului de Sud, care este străbătută de conducte de petrol şi gaze şi unde Rusia – distrasă de propriul război din Ucraina – încearcă să îşi păstreze influenţa în faţa unui interes mai mare din partea Turciei, care susţine Azerbaidjanul.
Bombardamente puternice şi repetate se pot observa în videoclipurile postate pe reţelele de socializare. Acţiunile militare par concentrate în Stepanakert, capitala Karabahului, numită Khankendi de Azerbaidjan.
Într-o declaraţie prin care şi-a anunţat operaţiunea, Ministerul Apărării din Azerbaidjan a vorbit despre intenţia sa de a „dezarma şi de a asigura retragerea forţelor armate ale Armeniei de pe teritoriile noastre, (şi) de a neutraliza infrastructura militară a acestora”.