Închisoare pe viaţă pentru coordonatorul planului de atac din 2006, din Londra

Un tribunal londonez l-a condamnat luni la închisoare pe viaţă, cu ispăşirea a cel puţin 40 de ani, pe un islamist britanic considerat coordonatorul planului de comitere a unor atentate în 2006, împotriva unor avioane transatlantice, cu ajutorul explozivilor lichizi.

Urmărește
14 afișări
Imaginea articolului Închisoare pe viaţă pentru coordonatorul planului de atac din 2006, din Londra

Închisoare pe viaţă pentru coordonatorul planului de atac din 2006, din Londra (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În urma a două procese şi a mai multor ani de procedură, tribunalul din Woolwich, în sud-estul Londrei, l-a condamnat la închisoare pe viaţă, cu ispăşirea a cel puţin 40 de ani, pe Abdulla Ahmed Ali, în vârstă de 28 ani, considerat coordonatorul acestui proiect care ar fi putut provoca mii de victime.

Assad Sarwar, în vârstă de 29 de ani, a fost condamnat de asemenea la închisoare pe viaţă, cu ispăşirea a cel puţin 36 de ani.

Sentinţa de închisoare pe viaţă a fost pronunţată şi pe numele celui de-al treilea acuzat, Tanvir Hussain, în vârstă de 28 de ani, găsit vinovat, la 7 septembrie, de complot pentru aruncarea în aer a unor avioane în timpul zborului, acesta urmând să fie încarcerat cel puţin 32 de ani.

Făcând referire la un complot "periculos şi grav", judecătorul Henriques a declarat că vinovaţii aveau asupra lor suficiente substanţe pentru a "realiza 20 de bombe".

"Acest complot s-ar fi putut compara cu atentatele de la 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite", a precizat judecătorul, adăugând că planul ar fi putut reuşi "cu certitudine", fără intervenţia poliţiei.

Bărbaţii intenţionau să injecteze explozibile lichide prin fundul sticlei de plastic de băutură energizantă, cu scopul de a trece de controalele de securitate care nu vizau, la acea vreme, şi lichidele. Odată ajunşi la bordul aparatelor de zbor, ei ar fi putut confecţiona bombe, care urmau să fie detonate în zbor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici