Incidentele produse în timpul manifestaţiilor de la Teheran, soldate cu un mort şi mai mulţi răniţi

Cel puţin o persoană a murit şi alte câteva au fost rănite, luni, la Teheran, în timpul primei manifestaţii antiguvernamentale organizate în ultimul an de opoziţia reformatoare iraniană, relatează AFP.

Urmărește
7 afișări

Autorităţile de la Teheran au interzis desfăşurarea manifestaţiilor şi au intervenit pentru a-i dispersa pe cei câteva mii de demonstranţi, potrivit mărturiilor publicate de site-uri ale opoziţiei iraniene.

Conform agenţiei Fars, victima este un trecător care a fost vizat de focuri de armă în momentul în care "elemente ale rebeliunii şi ale grupului mercenar terorist Monafeghin au deschis focul asupra trecătorilor şi au declanşat confruntări în stradă". Focurile de armă s-au soldat cu "moartea unei persoane şi rănirea altor câteva".

Regimul de la Teheran îi desemnează pe opozanţi drept "revoltaţi" şi utilizează termenul "Monafeghin" (ipocriţi) pentru a-i desemna pe Mujahedinii Poporului, principala organizaţie armată a opoziţiei.

Informaţii neconfirmate, publicate de site-ul Kaleme.com, coordonat de liderul reformator Mir Hossein Moussavi, indică faptul că autorităţile au arestat câteva sute de persoane.

Salutând curajul manifestanţilor, secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a anunţat că Statele Unite susţin revendicările acestora şi a avertizat în legătură cu recurgerea la violenţă împotriva acestora, cerând autorităţilor iraniene să accepte o deschidere a sistemului politic.

Regimul de la Teheran a interzis accesul ziariştilor străini în zona de desfăşurare a manifestaţiilor.

Conform martorilor oculari, poliţia a recurs la gaze lacrimogene şi proiectile neletale pentru a-i dispersa pe demonstranţi, adunaţi în apropierea pieţei Azadi, din vestul Teheranului.

Deşi manifestaţiile s-au desfăşurat iniţial în tăcere, unii protestatari au început să scandeze sloganuri antiguvernamentale şi au incendiat mai multe pubele. Site-ul de opoziţie Rahesabz a relatat despre incidente similare produse şi în apropierea universităţii din Teheran.

Site-ul Kaleme.com afirmă că forţele de ordine şi membrii miliţiei islamiste i-au bătut pe manifestanţi şi au deschis foc de avertisment pentru a dispersa o demonstraţie pe bulevardul Enghelab. În cursul după-amiezii, câteva mii de persoane au reuşit să se adune de-a lungul arterei, în pofida prezenţei masive a poliţiei.

Kaleme.com, care vorbeşte despre "sute de mii de manifestanţi", afirmă că au avut loc manifestaţii şi în oraşele Ispahan, Chiraz şi Mashad.

Martori oculari au relatat că incidente sporadice au fost semnalate şi în cursul serii la Teheran, în timp ce Gardienii Revoluţiei au ocupat poziţii în diferite zone din capitala iraniană.

Manifestaţiile de luni reprezintă prima mişcare de amploare organizată de opoziţia iraniană în ultimul an. Autorităţile de la Teheran au reuşit să pună capăt, în februarie 2010, unor proteste de stradă de amploare, declanşate după realegerea preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad în iunie 2009 şi soldate cu zeci de morţi, sute de răniţi şi mii de arestări.

Demonstraţiile organizate luni au avut ca obiectiv oficial susţinerea mişcărilor populare din Egipt şi Tunisia.

Poliţia iraniană i-a izolat la domiciliu, luni, pe trei dintre liderii opoziţiei reformatoare - fostul premier Mir Hossein Moussavi, fostul preşedinte al Parlamentului, Mehdi Karoubi, şi fostul preşedinte Mohamad Khatami -, iar începând de joi a arestat mai multe personalităţi ale opoziţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici