Incidentul de la Krsko riscă să afecteze încrederea europenilor în sectorul nuclear

Incidentul înregistrat la centrala nucleară din Slovenia, care a fost rezolvat uşor, intervine în condiţiile în care Comisia Europeană depune eforturi pentru a restabili încrederea populaţiei în domeniul nuclear, relatează publicaţia electronică EUObserver.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului Incidentul de la Krsko riscă să afecteze încrederea europenilor în sectorul nuclear

Incidentul de la Krsko riscă să afecteze încrederea europenilor în sectorul nuclear (Imagine: Mediafax Foto)

O scurgere de apă la una dintre unităţile de răcire ale centralei de la Krsko a dus, miercuri, la închiderea singurului reactor al său, care funcţionează deja de 25 de ani, pentru reparaţii de urgenţă. "Nu există nici un impact asupra mediului, situaţia este sub control", a dat asigurări Andrej Stritar, directorul Agenţiei slovene pentru securitate nucleară (SNSA).

Comisia Europeană a informat cele 27 de state membre UE în legătură cu această problemă.

Marţi dimineaţă, sistemul automat de siguranţă al centralei Dukovany, din Cehia, a fost activat la unul dintre reactoare după ce un muncitor a oprit din greşeală conductele de răcire. Nici acest incident nu a provocat pagube mediului, potrivit purtătorului de cuvânt Petr Spilka, citat de cotidianul polonez Gazeta Wyborcza.

Cele două incidente intervin pe fondul eforturilor Comisiei Europene şi industriei nucleare de a consolida încrederea populaţiei în acest sector, după o diminuarea a investiţiilor în urma dezastrului de la Cernobîl din 1986.

"Energia nucleară poate avea o contribuţie majoră în lupta împotriva schimbărilor climatice", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, la sfârşitul lui mai.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici