Inflaţia din Rusia a atins în aprilie nivelul de 7,3%, cel mai ridicat din ultimele 11 luni
Datele publicate marţi de Serviciul Federal de Statistică au confirmat estimările analiştilor, transmite Bloomberg.
În aprilie preţurile au avansat cu 0,9% faţă de luna martie.
Deprecierea rublei măreşte costul vieţii, scumpind importurile, iar banca centrală a fost nevoită să majoreze dobânda de politică monetară cu 2 puncte procentuale, din luna martie, pe fondul amplificării tensiunilor din Ucraina.
În acest an, rubla s-a depreciat cu 7,4% şi a avut a treia cea mai proastă evoluţie în rândul a 24 de monede ale unor state în dezvoltare monitorizate de Bloomberg, după monedele Argentinei şi Chile.
„Efectul deprecierii rublei nu este încă reflectat în totalitate de preţuri. De teama deprecierii în continuare a monedei, cumpărătorii au epuizat stocurile de produse nealimentare, în ultimele luni„, a declarat Anna Bogdiukevici, analist la divizia UniCredit din Moscova. Ea anticipează noi majorări de preţuri în perioada următoare.
Rubla este marţi în urcare cu 0,6%, la 35,5215 unităţi pentru un dolar, la Moscova, investitorii anticipând reducerea deţinerilor de valută de către companii, în aşteptarea unor sancţiuni mai dure împotriva Rusiei din cauza violenţelor din Ucraina.
În luna aprilie, preşedintele Vladimir Putin şi-a exprimat speranţa că banca centrală va reuşi să menţină inflaţia la nivelul de 6%-6,5%.
Creşterea preţurilor a devenit cea mai mare problemă a ruşilor, înaintea locuinţelor şi a utilităţilor, potrivit unui sondaj din luna aprilie efectuat de un institut de stat pentru sondarea opiniei publice.
La sfârşitul lunii martie, preşedintele băncii centrale, Elvira Nabiullina, anticipa că inflaţia din acest an ar putea fi de 5%-6%, faţă de ţinta instituţiei de 5%.