Influenţa lui Biden în planificarea ofensivei terestre în Israel

Sâmbăta trecută, în timp ce Israelul era încă în stare de şoc în urma atacului mortal comis de Hamas cu o săptămână înainte, armata a declarat că pregăteşte "atacuri coordonate din aer, de pe mare şi de pe uscat" pentru a eradica grupul din Gaza.

Urmărește
500 afișări
Imaginea articolului Influenţa lui Biden în planificarea ofensivei terestre în Israel

Influenţa lui Biden în planificarea ofensivei terestre în Israel

Însă, la mijlocul săptămânii, purtătorii de cuvânt militari sugerau că o ofensivă terestră "ar putea fi ceva diferit de ceea ce se crede". Aceasta ar putea începe mai târziu şi ar putea dura mai mult, desfăşurându-se în moduri neaşteptate, au spus ei.
 
Între timp a avut loc o serie de vizite fără precedent ale unor înalţi oficiali americani, inclusiv ale secretarilor de stat şi de apărare şi ale preşedintelui Joe Biden. Impresionat de urmările celui mai mortal atac din ultimele decenii, Joe Biden a făcut promisiuni de a trimite nave de război şi arme, realizând astfel un puternic mesaj de precauţie cu privire la modul de răspuns.

Influenţa SUA

SUA împărtăşesc obiectivul Israelului de a distruge infrastructura militară a Hamas în Gaza. Acest lucru este posibil doar cu o invazie terestră, deoarece grupul, desemnat de SUA şi UE drept organizaţie teroristă, a petrecut decenii construind reţele de tuneluri şi alte amplasamente.
 
Dar SUA influenţează deja modul în care se va desfăşura acest asalt - în special modul în care se vor limita pierderile de vieţi omeneşti în rândul celor 2 milioane de civili care trăiesc în Gaza - şi planificarea guvernului pentru ceea ce se va întâmpla după ce se va termina, potrivit unor oficiali israelieni şi persoane apropiate guvernului, relatează Bloomberg.
 
Trei oficiali israelieni de rang înalt, care au vorbit sub protecţia anonimatului, spun că rolul şi influenţa SUA în acest război împotriva Hamas sunt mai profunde şi mai intense decât oricare dintre cele exercitate de Washington în trecut.
 
SUA sunt din ce în ce mai îngrijorate de faptul că invazia Israelului ar putea atrage Hezbollah, susţinută de Iran. Acest lucru ar putea deschide un al doilea front în război şi ar putea declanşa un conflict mai amplu care ar atrage SUA şi mai mult şi ar distruge eforturile administraţiei Biden de a stabiliza regiunea prin încheierea păcii între Israel şi ţările arabe cheie.
 
"Preşedintele Biden se concentrează pe reducerea şanselor ca acest război să se extindă pe un alt front", a declarat ministrul de externe Eli Cohen într-un interviu. "Acesta este principalul său obiectiv".
 
Premierul Benjamin Netanyahu a declarat după vizita lui Biden că s-a ajuns la un acord privind "o cooperare care va schimba ecuaţia în toate teatrele de operaţiuni". Pe Air Force One, la întoarcerea spre Washington, Biden a declarat că a vorbit cu israelienii despre diverse "alternative" în ceea ce priveşte războiul terestru, din cauza îngrijorării legate de victimele civile şi de o extindere a conflictului.

Avertismentul lui Biden

Într-o alocuţiune susţinută în Biroul Oval joi seară, Biden a făcut apel la americani să susţină Israelul şi Ucraina, argumentând că Hamas şi Rusia "vor să anihileze complet o democraţie vecină".
 
Israelienii au fost impresionaţi de declaraţiile lui Biden, precum şi de susţinerea făţişă a supravieţuitorilor. Dar simpatia sa a fost însoţită de un avertisment.
 
"Trebuie să se facă dreptate", a spus Biden. "Dar vă avertizez că, în timp ce simţiţi această furie, nu vă lăsaţi consumaţi de ea. După 11 septembrie 2001, am fost furioşi în Statele Unite. În timp ce am căutat dreptate şi am obţinut dreptate, am făcut şi greşeli."
 
În premieră, Biden şi Blinken au participat la reuniunile cabinetului de război din Israel, ajutându-i pe Netanyahu, pe ministrul apărării Yoav Gallant şi pe liderul opoziţiei Benny Gantz să evalueze şi să planifice situaţia de pe front.
 
În noaptea dinaintea vizitei lui Biden, a avut loc o explozie mortală la un spital din Gaza. Guvernele arabe au îmbrăţişat rapid afirmaţia Hamas potrivit căreia Israelul se afla în spatele atacului, iar protestatarii au ieşit în stradă în tot Orientul Mijlociu. Însă Biden a susţinut versiunea israeliană, care a dat vina pe o lansare eşuată de rachetă de către un grup militant.

Importanţa limitării victimelor

Chiar dacă SUA a trimis două grupuri de portavioane în estul Mediteranei şi a pus trupele în stare de alertă, Biden şi alţi oficiali au subliniat importanţa limitării victimelor civile. La Tel Aviv, preşedintele american a făcut presiuni asupra guvernului lui Netanyahu pentru a permite accesul ajutorului umanitar în Gaza, unde civilii sunt blocaţi cu provizii din ce în ce mai mici de hrană şi apă şi sunt supuşi unor atacuri aeriene israeliene regulate. Primele transporturi din Egipt ar putea veni chiar astăzi, potrivit oficialilor americani.
 
"Biden este hotărât că este nevoie să învingă Hamas, dar vrea, de asemenea, să păstreze alianţele strategice şi tratatele de pace dintre Israel şi ţările arabe şi să le lărgească, pentru a aprofunda conducerea americană în Orientul Mijlociu", a declarat generalul-maior în rezervă Amos Gilead, un fost oficial de rang înalt al Ministerului Apărării. "De aceea, dimensiunea umanitară este atât de importantă".
 
Oficialii americani au declarat că speră să continue eforturile de normalizare a relaţiilor dintre Israel şi Arabia Saudită, deşi războiul cu Hamas ameninţă să le facă să deraieze. Acest acord ar include garanţii de securitate americane pentru ambele ţări. Ceea ce a apărut în această săptămână cu SUA este o versiune de facto a unui astfel de pact, a indicat un înalt oficial israelian.

”O situaţie imposibilă”

Michael Oren, fost ambasador al lui Netanyahu la Washington, a declarat că Biden împinge Israelul să fie mai prudent atât atunci când intră în Gaza pe teren, cât şi atunci când răspunde la atacurile tot mai dese ale Hezbollahului din Liban, susţinut de Iran.
 
"Acest lucru îl pune pe Bibi într-o poziţie dificilă", a spus Oren. "Nota de plată pentru aceasta va veni a doua zi după război", a spus el. Statele Unite vor face probabil presiuni asupra lui Netanyahu pentru a-l aduce pe preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, în Gaza şi pentru a restabili eforturile pentru o soluţie cu două state, a spus el.
 
Miercuri, Cohen a sugerat că este probabil ca Israelul să încerce să creeze o zonă tampon în jurul Gaza, mai degrabă decât să ocupe complet teritoriul.
 
Planul de război este strâns ţinut şi încă în formare, dar obiectivul iniţial este reflectat în faptul că Israelul a ordonat evacuarea a 1,1 milioane de palestinieni din partea de nord a Fâşiei, care include oraşul Gaza.
 
"Este o situaţie imposibilă. Israelul vrea să asigure securitatea cetăţenilor săi şi să restabilească normalitatea, iar pentru a face acest lucru, pentru Israel pare inevitabil că va continua să ucidă o mulţime de civili", a declarat Mairav Zonszein, analist senior pentru Israel la International Crisis Group.
 
Cu toate acestea, guvernul lui Netanyahu este receptiv la mesajul SUA, potrivit lui Manuel Trajtenberg, director executiv al Institutului pentru Studii de Securitate Naţională, un think tank cu sediul la Tel Aviv. Trupele israeliene vor organiza o operaţiune terestră în nordul ţării, unde se află sediul Hamas şi unde probabil că vor menţine terenul, cu o abordare mai precisă în partea sudică, a spus el.
 
"Israelul are nevoie de legitimitate pentru o perioadă lungă de timp, deoarece aceasta nu va fi o operaţiune scurtă", a spus el.
 
Israelul va trimite probabil forţe specializate, antrenate în războiul urban, susţinute de trupe regulate şi cu sprijin aerian apropiat, pentru a merge din uşă în uşă şi a încerca să elimine sau să captureze liderii Hamas, potrivit lui Bilal Saab, un fost oficial al Pentagonului responsabil cu cooperarea militară în regiune.
 
"Generalii israelieni nu-şi fac iluzii că ar putea eradica mişcarea Hamas"", a declarat Bilal, în prezent cercetător senior la Middle East Institute din Washington.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici