Influentul lider şiit irakian Moqtada Sadr şi-a anunţat retragerea din viaţa politică

Influentul liderul şiit Moqtada Sadr, actor important în eforturile de stabilizare a Irakului, şi-a anunţat duminică retragerea din viaţa politică, o decizie surprinzătoare, cu două luni înaintea alegerilor generale.

Urmărește
161 afișări
Imaginea articolului Influentul lider şiit irakian Moqtada Sadr şi-a anunţat retragerea din viaţa politică

Influentul lider şiit irakian Moqtada Sadr şi-a anunţat retragerea din viaţa politică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anunţul acestui lider al celei mai populare grupări şiite din Irak, care a devenit cunoscut pentru lupta împotriva trupelor americane, după invazia din 2003, i-a luat prin surprindere pe susţinătorii săi, însă impactul asupra scenei politice de la Bagdad nu este deocamdată clar.

Critic virulent al premierului Nuri al-Maliki, de asemenea şiit, pe care l-a calificat drept "dictator", Moqtada Sadr a luat decizia în plină criză politică la Bagdad şi în contextul în care condiţiile de securitate se deteriorează în Irak.

"Anunţ că nu mai intervin în problemele politice şi că nu mai există bloc care să ne reprezinte începând de acum în Guvern şi în Parlament", a afirmat Moqtada Sadr într-un comunicat de presă.

"Anunţ închiderea tuturor birourilor legate de activităţi politice, sociale şi religioase", a adăugat liderul şiit.

Moqtada Sadr a precizat că alegerea sa a fost motivată de "păstrarea reputaţiei onorabile a celor doi martiri ai familiei Sadr", făcând aluzie la tatăl său şi la altă rudă, ambii ucişi sub regimul lui Saddam Hussein.

El a mai explicat că gestul său vizează "să pună capăt tuturor corupţiilor din trecut şi tuturor celor care ar putea avea loc în viitor" şi care ar putea aduce atingere reputaţiei familiei Sadr.

- "Şoc" printre susţinători

Gruparea şiită a lui Moqtada Sadr are în prezent 40 dintre cei 325 de deputaţi din Parlamentul irakian, printre care şi vicepreşedintele Qusay Abdul Wahab al-Suhail, şi, de asemenea, deţine şase portofolii în Guvernul de la Bagdad.

"Decizia a fost un şoc pentru noi şi nu cunoaştem motivele sau care ar putea fi consecinţele şi nici dacă aceasta este definităvă sau temporară", a afirmat un reprezentant al grupării lui Sadr.

Un alt reprezentat al biroului său a afirmat că nimeni nu doreşte să discute despre "acest anunţ-surpriză", dar a adăugat că este puţin probabil ca Moqtada Sadr să revină "asupra acestei decizii foarte importante".

Moqtada Sadr este fiul ayatollahului Mohammed Sadek Sadr, ucis de forţele fostului preşedinte Saddam Hussein în 1999, şi vărul lui Mohamed Baker, un cunoscut filosof şiit, ucis în 1980.

El se bucura de o popularitate crescândă în rândul şiiţilor din Irak, mai ales după ce a condus mişcarea Armata lui Mehdi, principala grupare şiită înarmată din Irak, formată din 60.000 de militanţi, care au luptat o vreme împotriva trupelor americane, iar ulterior împotriva forţelor conduse de actualul premier Nuri al-Maliki.

Deşi în 2006 şi 2010 l-a susţinut pe Nuri al-Maliki la conducerea Guvernului irakian, liderul şiit l-a criticat în nenumărate rânduri, iar în 2012 l-a acuzat că se comportă ca un "dictator" şi a anunţat că se opune obţinerii unui al treilea mandat de premier.

În plus, Moqtada Sadr a denunţat în ultimii ani "corupţia" din cadrul instituţiilor politice irakiene, iar în perioada 2006-2011 s-a mutat în Iran, unde s-a dedicat studiilor religioase.

În 2013, miniştrii provenind din gruparea condusă de Moqtada Sadr şi-au suspendat participarea la reuniunile Guvernului, provocând o criză politică, însă ulterior şi-au reluat îndatoririle.

În august 2008, liderul şiit a decretat încetarea definitivă a operaţiunilor grupării Armata lui Mehdi, înfiinţată în 2004, pentru a lupta împotriva "ocupantului american".

Forţele americane au părăsit Irakul în decembrie 2012, dar ţara se confruntă în ultimul an cu un val de atentate, iar situaţia de incertitudine de la Bagdad este întreţinută în special de criza politică declanşată de minoritatea sunnită, care se consideră marginalizată de premierul şiit Nuri al-Maliki.

Contestat şi criticat, premierul irakian reuşeşte însă să se menţină la putere, beneficiind, potrivit mai multor experţi, de susţinerea ţării vecine şiite, Iran.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici