Informaţia privind o eventuală coaliţie PCRM-PD, sursă de controverse şi confuzie la Chişinău

Informaţia difuzată duminică de RIA Novosti privind o declaraţie a lui Vladimir Voronin despre formarea unei coaliţii PCRM-PD la Chişinău a fost scoasă din context, conform postului tv NIT, apropiat comuniştilor moldoveni, dar, deşi a provocat inclusiv reacţii politice, situaţia rămâne confuză.

Urmărește
78 afișări
Imaginea articolului Informaţia privind o eventuală coaliţie PCRM-PD, sursă de controverse şi confuzie la Chişinău

Informaţia privind o eventuală coaliţie PCRM-PD, sursă de controverse şi confuzie la Chişinău (Imagine: Mediafax Foto)

Conform Info-Prim Neo, NIT a anunţat duminică seară că, potrivit Comitetului Central al Partidului Comuniştilor, frazele despre crearea unei coaliţii de centru-stânga "au fost rupte din context" şi "nu-i aparţin personal lui Vladimir Voronin".

Agenţia oficială Moldpres afirmă, la rândul său, că "PCRM şi PD neagă că ar fi decis formarea unei coaliţii de guvernare". "Deşi cei doi lideri au făcut presei declaraţii incerte şi au comunicat că au discutat doar relaţiile bilaterale dintre R.Moldova şi Rusia, după câteva ore, în mai multe surse de informare a apărut ştirea precum că cele două partide au şi anunţat despre constituirea coaliţiei", adaugă Moldpres.

Conform ştirii difuzate duminică de agenţia rusă RIA Novosti, liderul PCRM, Vladimir Voronin, ar fi declarat că PCRM şi Partidul Democrat din R. Moldova au format o coaliţie, dispunând de o majoritate de 57 de mandate, suficiente pentru formarea guvernului. Anunţul a fost făcut la încheierea unei întâlniri între Vladimir Voronin şi liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, desfăşurată la reşedinţa ambasadorului rus la Chişinău, în prezenţa şefului administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Narîşkin. Cei doi lideri moldoveni au fost însoţiţi la discuţii de Vadim Mîşin şi Vlad Plahotniuc.

Conform ProTV, Mîşin a declarat luni că negocierile dintre PCRM şi PDM se află într-un stadiu avansat, însă nu s-a ajuns încă la un acord. El a adăugat că la întâlnirea de duminică nu au avut loc discuţii despre funcţii, ci numai despre principiile care vor sta la baza unei viitoare coaliţii, inclusiv principiile statalităţii şi neutralităţii. Mîşin consideră că viitorul preşedinte nu poate fi o persoană fără apartenenţă politică şi nu exclude posibilitatea ca funcţia de şef al statului să îi revină lui Marian Lupu.

Conform ProTv Chişinău, la întâlnirea de duminică, "la poartă a stat presa". "Nu toată, ci două posturi moldoveneşti aservite celor două partide, precum şi două ruseşti. Atât. Restul ziariştilor nu au fost anunţaţi unde va avea loc întrevederea şi nici despre faptul că Lupu şi Voronin vor participa împreună la discuţii", afirmă ProTV Chişinău.

Potrivit portalului Moldova Azi, care preia o ştire Info-Prim Neo, Serghei Narîşkin a declarat pentru postul de televiziune NIT că Federaţia Rusă preţuieşte mult relaţiile cu R. Moldova şi este interesată de viitoarea configuraţie politică, rezultată ca urmare a alegerilor parlamentare anticipate din 28 noiembrie, precizând că se află la Chişinău pentru discuţii cu reprezentanţii partidelor politice.

"Discuţiile pe care le-am purtat, ca să nu fie şocant pentru cineva, s-au axat pe perspectivele relaţiilor moldo-ruse tocmai în contextul declaraţiilor cu care am ieşit în faţa electoratului înaintea alegerilor. Am discutat despre posibila intrare a R. Moldova în uniunea vamală (Rusia-Belarus-Kazahstan) şi alte întrebări legate de aprofundarea colaborării noastre strategice cu Rusia", a spus Voronin pentru NIT şi presa rusă.

La rândul său, Lupu a afirmat, potrivit Info-Prim, că discuţiile s-au referit "în general, la aprofundarea relaţiilor R. Moldova cu Rusia şi aceasta este o poziţie tradiţională a PDM", adăugând că "acest parteneriat trebuie să poarte un caracter strategic de lungă durată şi trebuie să corespundă intereselor reciproce ale ambelor ţări şi ambelor popoare".

"Dacă s-a ajuns sau nu la o înţelegere, este greu de spus", comentează ProTV Chişinău, precizând că întâlnirea de la reşedinţa ambasadorului rus a durat mai bine de o oră.

"Vladimir Voronin s-a grăbit să alunge orice suspiciune că Rusia ar interveni în treburile interne ale Republicii Moldova, făcând presiuni asupra creării unei alianţe PCRM - PD. Marian Lupu sprijină punctul de vedere al lui Vladimir Voronin despre necesitatea găsirii unei soluţii pentru închierea crizei, dar, oficial, niciunul dintre ei nu vorbeşte despre o coaliţie de centru-stânga", adaugă ProTV.

De altfel, şi preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a declarat că încă nu se poate vorbi despre existenţa unei coaliţii de centru-stânga între PD şi PCRM. El a adăugat, conform ProTV, că partidul său este în stare să ia o decizie proprie, bazată pe principiile electoratului care l-a votat, şi nu va accepta nici o presiune din afară sau din interiorul partidului.

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a declarat, după întâlnirea avută cu Serghei Narîşkin, că nu exclude ipoteza ca acesta să fi venit la Chişinău pentru a încuraja o eventuală coaliţie PCRM-PD. "Dar am încredere în colegii mei", a spus el, citat de ProTV. Ghimpu a precizat că vizita lui Narîşkin la Chişinău nu a fost una planificată, el fiind informat abia vineri seară despre venirea şefului administraţiei prezidenţiale ruse.

Luni, Partidul Liberal, condus de preşedintele interimar Mihai Ghimpu, a anunţat o întâlnire cu reprezentanţi ai Partidului Comuniştilor pentru luni după-amiază, relatează jurnal.md, după ce premierul Vlad Filat, liderul PLDM, a anunţat că exclude orice discuţie cu PCRM. Surse citate de jurnal.md au declarat că reprezentanţi Partidului Democrat urmează să se întâlnească luni şi cu conducerea PCRM.

Conform ProTV, Mîşin a afirmat, luni, că PCRM este dispus să discute şi cu Partidul Liberal-Democrat, al premierului Vlad Filat, şi cu Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu, dacă acestea sunt de acord cu principiile PCRM, şi s-a declarat convins că, până la sfârşitul anului, în R.Moldova vor fi aleşi preşedintele Parlamentului şi preşedintele ţării şi va fi format guvernul.

PCRM a anunţat pentru luni după-amiază un briefing, cu tema "Poziţia PCRM pe marginea campaniei de manipulare a opiniei publice", potrivit ProTV Chişinău, care menţionează că nu se ştie încă cine va susţine conferinţa de presă.

Alegerile legislative anticipate din Republica Moldova au avut loc în data de 28 noiembrie şi, conform rezultatelor finale, PCRM a obţinut 42 de mandate de deputat, urmat de PDLM, cu 32 de mandate, PD, cu 15 mandate, şi PL, cu 12 mandate. Pentru alegerea preşedintelui ţării şi deblocarea crizei politice, sunt necesare 61 de voturi.

(Material realizat de Alexandra Fusoi, externe@mediafax.ro)

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici