Informaţii cheie, dezvăluite accidental: Coreea de Nord ar deţine între 20 şi 60 de arme nucleare

Un înalt oficial sud-coreean a afirmat că în Coreea de Nord se estimează că ar exista mai mult de 60 de arme nucleare, aceasta fiind prima reacţie publică a Seulului în legătură cu arsenalul nuclaear deţinut de ţara vecină, relatează AP.

Urmărește
4494 afișări
Imaginea articolului Informaţii cheie, dezvăluite accidental: Coreea de Nord ar deţine între 20 şi 60 de arme nucleare

Informaţii cheie, dezvăluite accidental: Coreea de Nord ar deţine între 20 şi 60 de arme nucleare

Ministrul Unificării din Coreea de Sud Cho Myoung-gyon a declarat luni în faţa parlamentului că estimările privind arsenalul nuclear din Coreea de Nord, ar fi între 20 şi 60 de bombe. El a răspuns la o întrebare a unui parlamentar, spunând că informaţiile provin de la seviciile de informaţii. Serviciul Naţional de Informaţii, principala agenţie de spionaj din Coreea de Sud, nu a comentat informaţia.

Cho ar fi dezvăluit neintenţionat informaţiile. Ministerul Unificării a transmis marţi că declaraţiile lui Cho nu înseamnă că ţara sa ar accepta Coreea de Nord ca stat nuclear, sugerând că eforturile diplomatice ale Seulului de a determina nordul să renunţe la programul său nuclear vor continua.

Evaluarea sud-coreeană cu privire la arsenalul nordic nu este mult diferită de estimările civile din afară bazate în mare măsură pe cantitatea de materiale nucleare despre care se crede că Nordul a produs-o.

Conform rapoartelor guvernului sud-coreean, se crede că nordul a produs 50 de kilograme de plutoniu armat, suficient pentru cel puţin opt bombe. Cercetătorii de la Universitatea Stanford, inclusiv fizicianul nuclear, Siegfried Hecker, care a vizitat instalaţia de centrifugare din Coreea de Nord de la Nyongbyon în 2010, a declarat la începutul acestui an că se estimează că Phenianul are un stoc de 250-500 de kilograme de uraniu îmbogăţit, suficient pentru 25-30 de dispozitive nucleare.

Potrivit The Telegraph, Coreea de Nord a anunţat că va îşi distruge arsenalul nuclear în schimbul declarării oficiale a sfârşitului războiului coreean de către SUA, spunând că un tratat de pace nu ar trebui să fie o ”monedă de schimb”.

Nordul a cerut zeci de ani ca SUA să declare oficial încheierea conflictului din anii 1950-1953 care s-a încheiat doar cu un armistiţiu, spunând că o declaraţie oficială ar pune capăt tensiunilor din Peninsula Coreeană.

La summitul de luna trecută cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, liderul nord-coreean Kim Jong-un a declarat că este dispus să distrugă complexul nuclear de la Yongbyon dacă Washingtonul va lua ”măsurile corespunzătoare”.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici