Suspendarea ajutoarelor americane a condus la escaladarea crizei umanitare în întreaga lume, care se resimte puternic în Afganistan, una dintre cele mai sărace țări, condusă de talibanii fundamentaliști. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 206 centre de sănătate au fost deja închise și alte 220 ar putea fi închise în următoarele săptămâni, potrivit Le Monde.
OMS a comunicat că sunt afectați 1,84 milioane de cetățeni afgani, iar impactul este resimțit în primul rând de femei și copii.
În est, vest și nord-estul țării, mai mult de o treime din dispensare și-au închis porțile, deși aceste centre erau singura modalitate prin care populația locală avea acces la serviciile de sănătate. Între instituțiile închise, 112 erau destinate problemelor de nutriție, 33 familiilor și 22 zonelor foarte izolate. Urmare a dispariției serviciilor de sănătate maternă și infantilă, a crescut rapid mortalitatea, mai ales în zonele rurale.
Pe lângă epidemiile de rujeolă, malarie și poliomielită, cu care copiii, dar și adulții afgani se confruntau, înghețarea ajutoarelor americane a pus capăt și campaniilor de vaccinare.
Femeile suferă în mod deosebit din cauza restricțiilor impuse de ajutorul american. Politicile radicale impuse de talibani, de la revenirea lor la putere în august 2021, privează de libertate, din motive de gen, jumătate din populație. Fetelor mai mari de 12 ani le este interzis accesul la educație, iar femeilor li s-a interzis să călătorească singure și chiar să iasă din case fără să fie însoțite de un „tutore” (un bărbat din familie, soț, tată sau fiu).
În plus, având în vedere că, în principiu, doar femeile pot îngriji femeile, însă ele nu mai au acces la studii, rezervele de personal medical feminin se vor epuiza în întreaga țară. Aceste restricții complică și mai mult posibilitatea de a se îngriji și pun în pericol jumătate din populația țării.
„Centrele medicale se închid unul după altul, Crucea Roșie Internațională se retrage treptat din țară, iar organizația Medici Fără Frontiere ne trimite din ce în ce mai multe cazuri; este un coșmar, iar țara este victimă a unui feminicid social”, a declarat pentru Le Monde Eric Cheysson, liderul organizației umanitare Lanțul speranței.
ONG-ul Salvați Copiii a anunțat că a fost nevoit să închidă 18 dintre cele 32 de clinici ale sale. La rândul său, Consiliul Norvegian pentru Refugiați a admis că a fost forțat să facă același lucru pentru două centre de resurse comunitare care ofereau cazare, hrană și alte forme de suport cetățenilor afgani strămutați în interiorul țării.
Imediat după ce a preluat funcția de președinte al Statelor Unite, Donald Trump a anunțat înghețarea tuturor ajutoarelor externe americane, inclusiv a celor peste 40 de miliarde de dolari alocați pentru proiectele internaționale derulate de USAID, organism care are drept obiective principale reducerea sărăciei, sprijinirea educației și a accesului la serviciile de sănătate, ajutorul umanitar în caz de dezastre naturale sau conflicte. Afganistanul era al treilea beneficiar al acestor ajutoare.