Îngrijorare globală după ce Trump a blocat ajutoarele externe americane pentru ţările sărace

Decizia preşedintelui Donald Trump de a îngheţa cea mai mare parte a ajutorului extern oferit de Statele Unite timp de trei luni provoacă îngrijorări majore în întreaga lume.

Urmărește
215 afișări
Imaginea articolului Îngrijorare globală după ce Trump a blocat ajutoarele externe americane pentru ţările sărace

Îngrijorare globală după ce Trump a blocat ajutoarele externe americane pentru ţările sărace

Chiar dacă administraţia a exceptat ulterior alimentele şi ajutoarele umanitare de urgenţă, efectele acestei măsuri se resimt deja în unele dintre cele mai vulnerabile comunităţi la nivel global, relatează AFP.

În Uganda, mai multe şcoli care beneficiau de programul american de educaţie universală au început să anunţe copiii să nu mai vină la cursuri. În Malawi, pacienţii cu HIV/SIDA au început să-şi facă rezerve de medicamente, în timp ce o organizaţie locală care administra tratamente, numită Lighthouse, şi-a închis deja porţile.

Situaţia este la fel de gravă şi în Sudanul de Sud, unde 3.000 de persoane care şi-au pierdut casele în urma inundaţiilor aşteaptă ajutorul promis prin intermediul grupurilor internaţionale finanţate de SUA.

Secretarul de stat Marco Rubio a semnat pe 24 ianuarie ordinul de îngheţare a întregii asistenţe americane, permiţând doar câteva excepţii: ajutoare alimentare de urgenţă şi sprijin militar pentru Israel şi Egipt. Ulterior, lista excepţiilor a fost extinsă pentru a include şi alte forme de ajutor umanitar, precum adăposturi şi medicamente.

Statele Unite sunt cel mai mare furnizor mondial de ajutor pentru dezvoltare, cu o contribuţie de 64 de miliarde de dolari în 2023. Unul dintre cele mai importante programe americane este PEPFAR, o iniţiativă de combatere a HIV/SIDA lansată în timpul preşedintelui George W. Bush, care a salvat aproximativ 26 de milioane de vieţi.

Rubio susţine că această îngheţare forţează organizaţiile să justifice cheltuielile, argumentând că „din punct de vedere istoric am obţinut foarte puţină cooperare" şi că există „un complex industrial al ajutorului extern" care primeşte milioane de dolari de la SUA.

Experţii în domeniul umanitar avertizează însă că, în timp ce administraţia Trump se concentrează pe ajutoarele „de urgenţă", există riscul ca programele pe termen lung să fie abandonate. Un oficial de rang înalt dintr-o organizaţie cu sediul în SUA, care a dorit să rămână anonim, a comparat situaţia cu „arderea fundaţiilor cu scopul declarat de a-ţi renova casa".

Lucrătorii umanitari se tem că, chiar dacă ajutoarele vor fi reluate după perioada de revizuire de 90 de zile, întreruperea va avea consecinţe de durată.

China şi alte puteri încearcă deja să profite de această situaţie pentru a-şi extinde influenţa în ţările în curs de dezvoltare, punând sub semnul întrebării credibilitatea SUA ca partener de încredere în lupta împotriva sărăciei globale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici